Наслідки шокують: Пандемія COVID-19 зістарила мозок підлітків - дівчата постраждали найбільше

Нове дослідження показує, що мозок підлітків "постарів" під час карантину через COVID-19. Сканування мозку показує, що особливо дівчата постраждали від втрати соціальної взаємодії, передають Патріоти України.

Дослідники з Університету Вашингтона становили, що карантин, який потягнув за собою закриття шкіл, скасування спортивних заходів, замкнутість в чотирьох стінах, передчасно постаріли мозок підлітків аж на чотири роки. За словами науковців, відбулось порушення повсякденного життя, що могло сприяти поведінковим проблемам, зростанню розладів харчової поведінки, тривожності та депресії, пише NBCNews.

У 2018 році вчені з університетського Інституту навчання та наук про мозок (I-LABS) почали дослідження за допомогою МРТ, щоб побачити, як з часом розвивалася структура мозку 160 підлітків із Сіетла (США). Підлітки були віком від 9 до 19 років.

Провідний дослідник Патриція Кул сказала, що після того, як у 2020 році почалися карантинні заходи через COVID-19, вони не могли проводити сканування мозку до 2021 року. Тому науковці перемістили фокус дослідження, щоб дізнатися, як карантинні заходи вплинули на структуру мозку підлітка.

Вимірявши товщину кори головного мозку експерти виявили, що мозок хлопчиків-підлітків передчасно постарів на 1,4 року. А ось сканування мозку дівчат показало прискорене старіння на 4,2 року.

За словами науковців, з віком кора головного мозку природним чином стоншується. Але протягом трирічного періоду карантину між першим скануванням і подальшим спостереженням відбулося набагато більше витончення, ніж очікували дослідники.

Вчені наголосили, що у дівчаток-підлітків старіння було більш вираженим. Витончення виявилося широко поширеним у жіночому мозку, що відбувається в 30 регіонах обох півкуль і всіх часток, як показало сканування. У чоловічому ж мозку витончення було обмежено лише двома ділянками, обидві в потиличній частці, що впливає на сприйняття відстані та глибини, розпізнавання обличчя та пам’ять.

Науковці припускають, що більший вплив стресу від пандемії на дівчат може бути пов’язаний з різницею у важливості соціальної взаємодії для юних леді та хлопчиків.

"Коли дівчата та жінки відчувають стрес, виникає природна реакція на те, щоб зібратися разом і поговорити про це. І вони виділяють окситоцин та інші нейромедіатори, які покращують самопочуття", – розповіла керівниця відділу підліткової медицини дитячої лікарні Клівленда Еллен Рим.

За словами науковиці Патриції Кул, дослідження не доводить, що карантини спричинили зміни мозку – психічні розлади серед дітей зростали ще до Covid. Однак це свідчить про те, що витончення кори головного мозку може бути пов’язане з підвищеною тривожністю, депресією та іншими поведінковими розладами.

Ще одне дослідження сканування мозку у 2022 році, проведене Стенфордським університетом, показало схожі зміни товщини кори в мозку підлітків під час обмежень Covid. Дослідники зі Стенфордського університету порівняли стрес і збої, викликані пандемією, з травмами дитинства, такими як насильство, зневага та дисфункція сім’ї

Пандемія була травматичним часом для всіх, сказав Кул. Проте для молодих людей, які відчувають інтенсивні зміни у своєму емоційному та поведінковому розвитку – ізоляція була ще більш шкідливою для їхнього емоційного здоров’я.

З 2021 року кілька звітів про психічне здоров’я молоді Центрів контролю та профілактики захворювань виявили безпрецедентний рівень безнадійності та суїцидальних думок серед дівчат і хлопців-підлітків під час пандемії.

Кора не може відростити й продовжує скорочуватися протягом усього життя. Поки що неясно, чи може передчасно зістарений "пандемічний мозок" молодих людей мати більш високий ризик таких розладів як депресія, і, можливо, навіть хвороб Альцгеймера і Паркінсона, наголосила Патриція Кул.

Мама з Сіетла, 54-річна Карін Заугг Блек, бачила, як пандемія вплинула на двох її дітей під час навчання в дистанційній школі понад рік. Її дочка Делія, 14 років, була в сьомому класі, а 10-річний Сем – у четвертому.

"Коли дочка Делія згадує про той час, вона каже: "Так, це було справді важко. Я відчувала, що в мене немає друзів", – розповіла Блек про час, який провела її 14-річна дочка під час пандемії.

"На щастя, діти витривалі. І ми можемо допомогти їм. Але ми також не хочемо обманювати себе, що це було нічого. Карантин мав значний вплив на їх ріст і розвиток", – підсумував професор психіатрії в Медичній школі Університету Дьюка доктор Джонатан Познер.

В Україні з законом про масштабне підвищення податків виникла проблема - нардеп розкрив деталі

четвер, 12 вересень 2024, 10:50

Законопроєкт щодо масштабного підвищення податків в Україні готують до повторного першого читання. При цьому виникли серйозні складнощі з питанням оподаткування прибутків банків: народні депутати вимагають запровадити підвищену ставку, а Міністерство ф...

Попит на гібридні авто в Україні зріс на 76%: Ось які моделі обирали у серпні

четвер, 12 вересень 2024, 10:30

У серпні 2024 року автопарк України поповнили понад 3,1 тис. гібридних легкових авто (HEV i PHEV). Це на 76% більше, ніж торік. Про це повідомляє Укравтопром, передають Патріоти України. Згідно з повідомленням, частка нових авто в цій кількості станови...