Наслідки теплої зими: Українців попередили про загрозу масштабної катастрофи

Відсутність достатньої кількості опадів через аномально теплу зиму в Україні може обернутися катастрофою, передають Патріоти України.

Так, Україна недоотримує 48 кубокилометрів води на рік. "Протягом року це все може негативно вплинути на врожай. Зниження водозабезпечення території України становить серйозну загрозу, тому для зменшення цієї загрози необхідно приймати комплекс першочергових заходів на державному рівні", - висловив думку в коментарі виданню старший науковий співробітник Інституту водних проблем і меліорації України Михайло Яцюк.

За словами вченого, Україна належить до малозабезпечених водою країн світу. За оцінкою економічної комісії ООН, для життєзабезпечення одній людині необхідно 1700 л води на рік. В Україні використовується 1200 л і то, тому що катастрофічно зменшилося населення України.

Яцюк зазначив також, що клімат змінюється і досить інтенсивно. Зокрема, Україна рухається за негативним кліматичним сценарієм в плані зростання температури і не збільшення кількості опадів. Дефіцит кліматичного водного балансу становить 80 мм. Україна недоотримує 48 кубокилометрів води в рік.

"При цьому, така тенденція негативно відбивається на всіх регіонах. Водність українських річок постійно зменшується. Передумови минулого року сформували умови цього року. У Києві та в інших регіонах України не було кліматичної зими. Сьогодні ми не маємо весняної повені. Є дефіцит дніпровських та дністровських водосховищ. Є загрози, повноцінного функціонування екосистеми Дніпра",- резюмував експерт.

"Це питання добре досліджене": Вчений пояснив, чи впливає війна на гени людини

середа, 1 травень 2024, 18:50

Гени людини не змінюються під впливом певних обставин. Проте є те, що може привести генетику до сучасних умов - це селекція. Про це в інтерв'ю "РБК-Україна" розповів відомий генетик і біогеронтолог, кандидат біологічних наук Олександр Коляда, передають...

Побито рекорди: У Києві квітень став одним з найтепліших за останні 144 роки

середа, 1 травень 2024, 17:38

Середньомісячна температура повітря у квітні у столиці України склала 12,8 °С. Це вище кліматичної норми на 2,8 °С. Про це повідомляє Центральна геофізична обсерваторія імені Бориса Срезневського, передають Патріоти України. "За даними спостережень мет...