Натяк Путіну? Помер відомий у світі диктатор

У п'ятницю, 6 вересня, на 96-му році життя помер колишній президент Зімбабве Роберт Мугабе. Смерть диктатора настала після його тривалої боротьби зі хворобою, передають Патріоти України.

З початку року екслідер країни кілька місяців провів у лікарні Сінгапуру. Інформація про стан його здоров'я ретельно охоронялася.

Нинішній глава держави Еммерсон Мнангагва в Twitter підтвердив смерть Мугабе. "З найбільшою сумом я оголошую про відхід з життя батька-засновника Зімбабве і колишнього президента Роберта Мугабе", – йдеться в повідомленні.

Президент Зімбабве підкреслив, що Мугабе був "іконою визвольного руху, панафріканістом, який присвятив своє життя емансипації і розкріпаченню свого народу"."Його внесок в історію нашої нації і континенту ніколи не буде забутий", – зазначив Мнангагва.

Роберт Мугабе народився 21 лютого 1924 року в колишній Родезії. Політик був поміщений у в'язницю на строк більше десяти років без суду після критики уряду Родезії в 1964 році. У 1973 році, перебуваючи в ув'язненні, він був обраний президентом Африканського національного союзу Зімбабве, одним із засновників якого він був.

Був прем'єр-міністром Зімбабве з 18 квітня 1980 року по 31 грудня 1987 року. Президентом став 31 грудня 1987 года, і протримався на посаді до 21 листопада 2017 року. Був відсторонений від влади в результаті військового перевороту, а після поміщений під домашній арешт.

За час свого правління Мугабе неодноразово звинувачувався в порушенні прав людини, корупції та расизмі, а його правління багато опозиціонерів в країні прямо називали диктатурою.

Також він відомий своїм різким неприйняттям секс-меншин і вважав, що Захід "експортує" одностатеві відносини в Африку. Відзначимо, що ще за життя Мугабе встановив сам собі пам'ятник.

Лякаючий прогноз вчених: Пилові бурі стають частішими в Європі, але далі буде гірше

субота, 27 квітень 2024, 6:30

Згідно з даними ООН, піщані та пилові бурі стають "все більш частими та сильними" у багатьох частинах земної кулі. У першу чергу від них страждають пустельні та степові регіони планети. Наприклад, на Великих рівнинах Америки кількість таких подій подво...

Належить до дуже рідкісного типу клинків тисячолітньої давнини: Науковці розгадали загадку "Іспанського Екскалібуру"

субота, 27 квітень 2024, 6:15

Дослідники нарешті розгадали таємницю унікального меча, виявленого в Іспанії три десятки років тому. . Фахівці назвали його «Екскалібур» через розташування, в котрому старовинний клінок був знайдений, бо нагадує кельтську легенду короля Артура. . Ар...