Натхненник створення рівноправної федерації Польщі, Литви та України: Річниця страти ​гетьмана Івана Виговського

Якщо б сейм у Варшаві не наклав вето на Гадяцькі угоди, історія Східної Європи склалась зовсім інакше, а десятки мільйонів українців, поляків та литовців не стали б жертвами східної імперії. Зраджений Виговський намагався протидіяти, за що і поплатився

Виговського обрали гетьманом війська запорозького 6 листопада 1657 року на Корсунській раді, яка затвердила усунення Юрія Хмельницького від влади. Виговському дісталось загострення стосунків з Москвою, особливо після того, як вона в 1656 році уклала сепаратний мир з Польщею і посилила її вплив на українські внутрішні справи. Через це новий гетьман шукав компромісів з Річчю Посполитою. Тому й утворилась антигетьманська опозиція частини козацької старшини, яка виступала за воєнно-політичний союз з Московською державою, зазначають Патріоти України.

"Нехай Великоросія буде Великоросією, Україна - Україною. Ми є військо непереможне", - відповів якось гетьман московському послу.

У вересні 1658 року він уклав з Річчю Посполитою Гадяцьку угоду про утворення у Речі Посполитій третьої складової частини федерації у вигляді Великого Князівства Руського. Польський сейм такого рішення не підтримав, через що Виговський спалив свою булаву. Він переїхав на Поділля, став сенатором Речі Посполитої та Київським воєводою.

Польський король Ян II Казимир у 1664 році розпочав похід для підкорення Лівобережної України. Наміри зазнали невдачі і спричинили повстання, яке поширилось на Правобережжя, де ватажків повстанців таємно фінансував Іван Виговський. Бунтівники розгромили польські гарнізони на Київщині, але зазнали поразки від військ Івана Тетері та польського полковника Себастьяна Маховського.

Козаки гетьмана Павла Тетері 27 березня 1664 року схопили і стратили колишнього гетьмана 56-річного Івана Виговського біля села Вільховець, що на Київщині. Спадкоємця та родича Хмельницьких звинувачували у підтримці антипольського повстання. За наказом Маховського Івана Виговського арештували у Барі на Поділлі, позбавили всіх прав та привілеїв і 27 березня 1664 року розстріляли в селищі Рокитному. Перед смертю старий козак читав акафіст Пресвятій Богородиці. Як свідчить Чернігівський літопис, гетьмана з дружиною поховали у Великому Скиті.

У Румунії ведмідь ледве не загриз іноземну туристку, яка хотіла зробити з "милим створінням" селфі (відео)

середа, 24 квітень 2024, 9:40

У Румунії британська туристка, імʼя якої не називають, ледь не залишилася без руки через любов до фотографування диких тварин, а саме – ведмедя. Інцидент закінчився пораненням, яке не загрожує життю 72-річної жінки. . Під час шпиталізації вона розпов...

Пенсії в Україні перерахують заднім числом, деякі отримають прибавку відразу за кілька місяців: Кого стосується

середа, 24 квітень 2024, 9:23

В Україні у червні проведуть перерахунок пенсій для тих, хто продовжив працювати на заслуженому відпочинку. Підвищення мали провести з квітня, але статистика щодо стажу приходить із запізненням, тож у червні заплатять підвищення одразу за кілька місяці...