Нацполіція озвучила основну версію вибуху багатоповерхівки на київських Позняках

вибух

Тести показали, що вибухівки у будинку на Позняках не було. Про це у понеділок, 22 червня, розповіли у пресслужбі поліції Києва, зазначають Патріоти України.

"Ще тривають експертизи, але попередньою версією назвали саме газ. Експрес тести показали, що вибухівки там не було", - розповіли там.

Вибух стався в неділю зранку, 21 червня, в житловому будинку на вулиці Соломії Крушельницької, 1/5.

Вибухова хвиля зруйнувала п'ять поверхів одного під'їзду. Пошкоджені 40 квартир під'їзду, де живе 125 людей.

вибух

Поліція відкрила провадження та провела обшуки в газорозподільній компанії та комунальних службах, які обслуговували будинок.

Три людини загинули, п'ятеро отримали травми.

Доля ще двох людей залишається невідомою. Їх все ще шукають серед завалів.

Вдень 22 червня рятувальники ДСНС продовжували розбирати завали.

Через загрозу обвалу конструкцій та обмежений простір рятувальники часто працюють вручну.

Що могло вибухнути?

Для вибуху такої потужної сили у квартирі певний час мав збиратися газ, розповідає інженер по постачанню газу Павло Кундіренко.

За його словами, найчастіше до такого призводять невимкнені або несправні побутові прилади: газова плита, духовка чи газова колонка для підігріву води.

"Щоб виник вибух, потрібно мало: закрите приміщення, де закриті вікна і двері, газ накопичується, хтось заходить, включає світло, з'являється іскра, все вибухає", - розповідає експерт.

Газ може накопичуватися і в кухні, і в коридорі. Газова суміш також може переходити вентиляційними каналами.

вибух

Якщо газ виходить, наприклад, з плити, то за дві години може назбиратися така кількість, щоб вистачило на вибух, зазначає пан Кундіренко.

Проте система газопостачання у будинках має кілька ступенів захисту. Це газорозподільчі пункти, де знижується тиск газу. Вже у квартиру подається газ з низьким тиском.

До вибуху могло призвести і те, що газ середнього тиску потрапив у мережу низького тиску. Але таку версію експерт вважає малоймовірною.

Зазвичай там стоять запобіжники, й потрібно, щоб вийшла велика кількість газу.

"Я цих п***рів не підтримую": Даріо Срна пояснив, чому поставив лайк під ганебним постом легенди футболу, який виступив на росТБ

четвер, 25 квітень 2024, 13:17

Спортивний директор Шахтаря Даріо Срна розповів, чому поставив лайк під фото колишнього бразильського футболіста Кафу, де він виступав на одному з російських телеканалів. Хорватський функціонер заявив, що вподобав публікацію Кафу, оскільки не одразу зр...

"Бройлер. Савченко. Жирна. Дякую за підтримку": Захисниця "Азовсталі" Пташка відповіла хейтерам, які критикують її фігуру

четвер, 25 квітень 2024, 13:03

Захисниця Азовсталі, парамедикиня-доброволець Національної гвардії України Катерина Поліщук на позивний Пташка емоційно відповіла хейтерам, які критикують її фігуру. Пташка опублікувала емоційний допис на своїй сторінці в Instagram, де звернулася до хе...