Наукова сенсація: У Суботові знайшли імовірне поховання Богдана Хмельницького (фотофакти)

Могила видатного сина України була осквернена та зруйнована польською шляхтою невдовзі після його смерті. З тих пір точне місце поховання було втрачене
    Суботів, Іллінська церква

У Суботові під спудом Іллінської церкви, збудованої за наказом Богдана Хмельницького науковці знайшли підземний об’єкт, за всіма ознаками схожий на старовинний склеп. Фахівці припускають, що це поховання засновника Гетьманської держави, яке шукали понад 300 років, зазначають Патріоти України.

Дослідження здійснювали вчені на замовлення громадської організації "Фонд Великий Льох", котра названа за поемою Тараса Шевченка, в якій є згадки про безуспішні пошуки могили Хмельницького. Допомагає в пошуках праху гетьмана Православна Церква України – роботу вчених благословив митрополит Київський і всієї України Епіфаній, а оргкомітетом пошуків керує черкаський митрополит Іоанн.

Фотогалерея Пошуки могили Богдана Хмельницького

"Треба визнати, що в Україні немає українського національно пантеону, який є основним чинником національного самоствердження. Ми досі часто навіть не знаємо, де поховані великі українці, завдяки яким Україна і сформувалася як держава ще понад 300 років тому. Століттями Російська імперія знищувала та приховувала будь-яку інформацію, яка стосувалася теми національної ідентичності українців. А коли не могла викорінити історичну пам’ять – нав’язувала міфи. Так з’явився Переяславський міф, так вкорінилася думка, ніби тіло Хмельницького спалили. Як наслідок такої пропаганди – ми навіть не знаємо, де поховані українські гетьмани. І сьогодні настав час ці міфи розвінчувати", - наголосив ініціатор та організатор пошуків Павло Костенко.

Експерти кажуть, що для перевірки отриманих даних потрібні археологічні та інженерно-геологічні дослідження. Також важливою є підтримка держави, без якої пошуки будуть тривалішими та складнішими. У підсумку ж, якщо склеп Хмельницького таки буде знайдено, досліджено та доведено його справжність, то українці нарешті матимуть першу могилу українського гетьмана й шанс на створення національного пантеону. Основне призначення якого – на могилі відомих українців об’єднати живих та допомогти їм відчути гордість та причетність до творення великої історії свого народу.

Як відомо, 1664 року польська армія сплюндрувала Суботів. За переказом, забальзамовані тіла Богдана Хмельницького та його сина Тимофія викинули з родинної гробниці. Існує дві версії подальших подій, так звана польська й українська. За польською, воєвода Стефан Чарнецький 1664 року коли захопив Суботів, викопав домовину з тілом гетьмана, спалив і попіл розсіяв пострілом з гармати. Український варіант це відкидає, мовляв, тіло Богдана було перепоховано його старим другом Лавріном Капустою. Щоб не допустити нової наруги, місце перепоховання знало дуже обмежене коло осіб, які в ході війн загинули. Припускається, що ймовірним місцем останнього спочинку Хмельницького може бути «Семидубова гора» у селі Івківці, що неподалік Суботова.

Можливо, також, що обидві версії про розорення поляками могили Хмельницького вигадка. І таємне поховання Богдана ворог просто не віднайшов. Гетьман все ще може покоїтися у склепі Іллінської церкви, про що йдеться вище. Є грунтовні сподівання, що незабаром будуть отримані відповіді стосовно іллінського склепу.

За міліметр від смерті: У Львові вдалося врятувати захисника, у серці якого застряг уламок боєприпасу

субота, 20 квітень 2024, 9:59

У Львові лікарі дістали з серця військового півторасантиметровий уламок ворожого боєприпасу, передають Патріоти України. Як повідомляють у Національному реабілітаційному центрі "Незламні", пацієнтом кардіохірургів Лікарні Святого Пантелеймона та Інсти...

Невідомі відкрили вогонь по поліцейських на Вінниччині, один з правоохоронців отримав смертельне поранення

субота, 20 квітень 2024, 9:57

Поліція розшукує осіб, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині - один з них загинув від отриманих травм, передають Патріоти України. Деталі: Відомо, що 20 квітня, близько 2 години ночі у Гайсинському районі Вінницької області працівники поліц...