Науковці проростили насіння квітів, котрі прикрашали Землю десятки тисяч років тому (фото)

Мета вчених - з'ясувати, яким чином рослини генетично пристосовуються до існування в умовах сильної посухи, спеки або холоду.

Досліджуючи гнізда древніх земляних білок, вчені виявили насіння древньої рослини, вік яких оцінили в 32000 років. Вони знаходилися в кризі в 40 метрах під землею. На думку дослідників, це був запас, зроблений в давнину білками. При найближчому розгляді стало ясно, що насіння належить до виду Silene stenophylla, або смольовка вузьколиста, нащадки якого і сьогодні широко поширені в Сибіру, повідомляють Патріоти України.

Дослідження проводиться в австрійському Університеті природних ресурсів і природних наук у Відні. Мета вчених - з'ясувати, яким чином рослини генетично пристосовуються до існування в умовах сильної посухи, спеки або холоду. Результат дослідження повинен дати цінну інформацію про механізми пристосовності рослин до змін клімату і допомогти зберегти види, яким кліматичні зміни загрожують знищенням.

Вчені вирішили проростити стародавнє насіння - і, на їхній подив, спроба виявилася вдалою. Дослідники довгий час не розуміли, як насіння зуміло прожити так довго. Щоб розкрити цю таємницю, вчені з Австрії вирішили провести аналіз ДНК рослин.

Крім того, в рамках проекту вчені вивчають вічну мерзлоту, яка в останні роки активно тане, щоб зрозуміти, які чинники в ній допомогли насінню зберегти здатність до зростання. «Людство буде вдячне нам за будь-яку інформацію, яка допоможе зберегти і примножити посіви їстівних культур», - каже професор віденського університету Маргіт Лаймер, керівник проекту.


У Києві п'яний водій не врахував розмір вантажу і розніс заправку (фото)

субота, 20 квітень 2024, 16:19

У Києві п'яний водій не врахував розмір вантажу і розніс заправку в Голосіївському районі. Про це повідомила патрульна поліція Києва та оприлюднила відповідні фото, передають Патріоти України. "У Голосіївському районі інспектори отримали повідомлення п...

Катерина Кухар відреагувала на критику військового Олександра Терена і зізналася, чи танцює під Чайковського

субота, 20 квітень 2024, 15:52

Прима-балерина і керівниця хореографічного коледжу Катерина Кухар прокоментувала висловлювання військового Олександра Терена про те, що вона і танцюрист Олександр Стоянов «заробляють на балетних постановках російських композиторів», передають Патріоти ...