Науковці розповіли, скільки можна прожити в космосі без скафандра і правила виживання на такий випадок

Без захисного костюму людина може жити у космосі лише кілька секунд, і за умови, якщо встигне видихнути і повернутись до безпечного космічного корабля, де її реанімують, повідомляють Патріоти України з посиланням на space.

Скафандри дозволяють астронавтам на короткий час виходити за межі космічного корабля, забезпечуючи повітря, воду, тиск і захист, необхідні для виживання людини.

Що станеться без скафандрів

"Протягом дуже короткого часу, від 10 до 15 секунд, людина втратить свідомість через нестачу кисню. Затримка дихання не допоможе, адже в умовах вакууму кисень в людському організмі починає розширюватися і розривати легені буквально на частини", - старший спеціаліст із питань стратегії Європейського космічного агентства Стефан де Мей.

Від цього також закипає кров разом зі слиною, слізьми та іншими рідинами, що негайно викличе емболію і фатально вплине на організм.

Якщо людина бачить, що неминуче потрапляє у відкритий космос без захисту, вона має не вдихнути, а максимально спорожнити легені, щоб прожити довше.

Кисень – не єдина проблема, відсутність тиску також спричиняє інші, хоча й менш очевидні, смертельні наслідки. Тіло людини розшириться, але шкіра є достатньо еластичною, щоб впоратися зі зміною тиску. А проте кілька секунд надії все ж буде – до того, як кисень у крові вичерпається та настане втрата свідомості.

Після цього все ще є кілька хвилин, щоб уникнути загибелі. Адже мозок можна врятувати, повернувши людину в безпечне й багате на кисень середовище.

Щоб таких проблем не виникло, достатній рівень кисню і тиску забезпечують скафандри, а також вони захищають астронавтів від інших небезпек:

Температурних (вплив екстремальних температур від мінус 150 до 120 градусів за Цельсієм, які можуть спричинити опіки або обморожування).

Радіаційних (тривалий вплив електромагнітного випромінювання Сонця може спричинити проблеми зі здоров'ям, включаючи променеву хворобу і підвищений ризик раку, ультрафіолетове світло також обпікає шкіру).

Мікрометеоритних (космічне сміття рухається зі швидкістю у десятки кілометрів на секунду і становлять загрозу для супутників, космічних кораблів і астронавтів, тому їхні скафандри мають багатошарову конструкцію).

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...