Науковці розшифрували практично знищені папіруси з Помпеї, з котрих дізнались місце поховання великого філософа Платона та обставини його життя

Статуя Платона

Революційне сканування та дослідження папірусів Геркуланума виявило чудові нові подробиці про філософа Платона, зокрема точне місце його поховання, повідомляє "Ancient Origins"

Нове світло на стародавні тексти

Це значне археологічне досягнення стало результатом проєкту розшифровки стародавніх карбонізованих папірусів, пошкоджених виверженням Везувію в 79 році нашої ери. Ці папіруси, які зберігаються в Національній бібліотеці "Вітторіо Емануїл III" у Неаполі, пройшли ретельний аналіз за допомогою поєднання методів обробки зображень і філологічного досвіду.

Зображення частини карбонізованих папірусів

Відкриття про місце поховання Платона та його Академію

Помітною знахідкою з текстів є відкриття місця поховання Платона в саду Академії в Афінах, спеціально присвяченому йому, і поблизу Мусейону, священного місця для муз. Ця деталь виправляє давнє переконання, що точне місце поховання Платона в Академії було невідоме. Стародавній текст говорить точно, де це було.

Крім того, з’явилися нові відомості про життя Платона, включаючи відкриття, що філософ міг бути проданий у рабство набагато раніше, ніж вважалося досі, приблизно під час смерті Сократа або під час спартанського завоювання Егіни. Це ставить під сумнів попереднє припущення, що його поневолення відбулося на Сицилії в 387 році до нашої ери.

Технологічні інновації в дослідженні рукописів

Проєкту "Грецькі школи" також спрямований на вдосконалення методології дослідження рукописів. Костанца Міліані з Cnr-Ispc підкреслила використання передових методів діагностики, таких як інфрачервоне, ультрафіолетове, тепловізор і цифрова мікроскопія. Ці неінвазійні методи дозволяють дослідникам досліджувати тексти, які є занадто крихкими для обробки або мають написи на багатошарових чи зворотних сторонах, що робить їх раніше нечитабельними.

Складне програмне та апаратне забезпечення дозволило прочитати документ.

Вплив і майбутні перспективи

Ці захопливі нові знахідки не тільки збагачують наше розуміння стародавнього філософського минулого, але й відкривають нові міждисциплінарні шляхи у вивченні стародавньої історії, літератури та історичного контексту філософських творів.


Він обертається назад: Над Оклахомою пронісся ультрарідкісний торнадо (відео)

субота, 4 травень 2024, 16:44

В Оклахомі у вівторок (30 квітня) сталося щось дивовижне — утворилося два дивні торнадо, один з яких був ультрарідкісний, що обертається назад, інформують Патріоти України. Торнадо, що обертається назад, виникло внаслідок потужної грози, яка утворилася...

Вже з 4 травня: ​В Україні ввели новий знак для авто

субота, 4 травень 2024, 16:15

Починаючи з 4 травня набирає чинності постанова, що на всіх автомобілях, які використовуються у якості транспорту для практичної підготовки та складання іспитів, мають змінити позначку. Про це йдеться у постанові Кабінету Міністрів України №1128 від 27...