Науковці відтворили обличчя великого фараона Таа II Секен, який загинув у боротьбі за свободу Єгипту від жорстоких завойовників

давньоєгипетський фараон XVII династії. Таа II Секененра правив у Верхньому Єгипті у 1569–1554 до н. е.

Археологи з австралійського Університету Фліндерса реконструювали обличчя давньоєгипетського фараона, який був жорстоко вбитий 3500 років тому, розкривши подробиці його смерті. Секененре-Таа-ІІ, також відомого як "Хоробрий", могли позбавити життя, схопивши посеред ночі або на полі бою у віці 40 років під час спроби звільнити Єгипет від гіксосів у 1555 році до нашої ери.

Фахівці склали його обличчя за допомогою комп'ютерної томографії та рентгенівських фото понівеченого черепа царя, показавши фараона з маленькими очима, губами і високими вилицями. Реконструкція обличчя дала зрозуміти, що удар у верхню частину мозку єгипетського фараона Секененра Таа II, ймовірно, призвів до його смерті. Подробиці досліджень повідомило Daily Mail.

Реконструкція та дослідження останків

Обличчя правителя було реконструйовано на основі черепа, знайденого археологами у 1886 році в могильному комплексі, відомому як Дейр-ель-Бахрі, в межах фіванського некрополя. Експерти відсканували останки, завантажили їх на комп'ютер і заповнили прогалини черепом іншої людини, який був раніше зацифрований.

Інший череп був змінений до тих пір, поки не збігся з черепом Таа - цей процес називається анатомічною деформацією. Команда взялася за роботу, створивши цифровий профіль обличчя царя і зробивши колір шкіри схожим на той, що був поширений серед стародавніх єгиптян, але він, як вказано у результатах дослідження, "не обов'язково відображає реальний колір шкіри".

Колектив археологів з австралійського Університету Фліндерса склав його обличчя за допомогою комп'ютерної томографії та рентгенівських знімків понівеченого черепа царя, показавши, що фараон був нубійського походження, з маленькими очима і губами та високими вилицями. Останки Таа були вперше проаналізовані в 1886 році єгиптологами, які виявили рану трохи вище його кістки навколо брови і те, що його язик був відкушений між зубами.

Команда також використовувала маркери товщини, щоб зіставити їх з маркерами африканського походження, а потім додала цифрові рани, щоб побачити, як саме предмети поранили царя. Цифрові черепи з оголеним мозком були використані, щоб побачити, яка сокира могла вбити короля, і виявити, що найбільша рана проникла в його мозок.

Зброя пробила верхній сагітальний синус, що, ймовірно, спричинило кровотечу, яка призвела до останнього подиху Таа. Для посмертних зображень команда залишила його губи злегка відкритими, а язик між зубами через деякі травми і деформації обличчя, які могли спричинити деталі, коли керівник єгипетської держави був убитий.

Гастон Масперо, французький єгиптолог, знайшов хороброго фараона серед сотень трун і мумій у 1886 році. Він визначив, що Таа був струнким, з маленькою витягнутою головою і чорним, тонким і кучерявим волоссям – на основі волосся, яке залишилося на муміфікованому тілі.

Єгиптологи Джеймс Харріс і Кент Вікс, які проводили судово-медичну експертизу Тао в 1960-х роках, розповіли, що "неприємний, маслянистий запах наповнив кімнату, як тільки відкрили скриньку, в якій було виставлено його тіло". Цей запах пояснювався біологічними рідинами, випадково залишеними в мумії під час поховання. Під час бальзамування ті, хто виконує ритуал, засипають тіло мінералом, що висушує його.

Експерти припускають, що муміфікація Таа була поспішною через те, що в його тілі залишилися рідини – але причина поки що не відома.

Правління Секененре-Таа-ІІ

Фараон правив південним, фіванським регіоном Єгипту приблизно в 1560-1555 роках до н.е., під час правління Сімнадцятої династії. У цей час нижній і середній Єгипет був окупований гіксосами - династією палестинського походження, яка правила з міста Аваріс у дельті Нілу.

Безпосереднім наступником Таа був Камос, його син. Яхмос І, інший син, правив після регентства своєї матері.

Запропонував старенькій киянці допомогу: Власниця трикімнатної квартири на Печерську пустила до себе незнайомця і стала безхатьком

субота, 27 липень 2024, 21:00

Власниця трикімнатної квартири на Печерську на схилі років опинилась на вулиці через зухвалого шахрая, який привласнив її помешкання. За словами правоохоронців, 48-річний чоловік підшукував людей без родичів, які мають у власності нерухомість. Таким чи...

Слуги Зеленського різко піднімають податки і собі зарплатню. А тим часом вже третині українців має гроші тільки на їжу, і ще кожному десятому не вистачає навіть на це - соціологи

субота, 27 липень 2024, 20:00

32% сімей в України грошей вистачає лише на їжу - купувати одяг складно. Про це повідомляє видання Дзеркало тижня з посиланням на дані Центра Разумкова, передають Патріоти України. . Ще майже половині сімей українців (48%) грошей вистачає на їжу та о...