Науковці виявили нову акулу-привида з "пір'ям" і статевим органом на голові (фотофакти)

Акула-привид Chimaera Supapae / Фото: Raffles Bulletin of Zoology

Науковці описали своє відкриття в статті, опублікованій в журналі Raffles Bulletin of Zoology.

Рибу, яку раніше ніхто не бачив, команда вчених підняла з глибини майже 1,6 км в Андаманському морі біля узбережжя Таїланду, неподалік від Пхукета. Вона має пір'ясті плавники, гострий хвіст і гігантські зелені очі, що становлять майже третину довжини її голови.

Генетичне тестування показало, що ця риба є абсолютно новим видом, завдяки чому кількість відомих акул-привидів у світі зросла до 54.

Її назвали Chimaera Supapae – химерою, тому що група або рід часто мають такий вигляд, ніби вони були створені з різних риб, а Supapae - на честь Супап Монколпрасіт, яка присвятила своє життя вивченню риб, поки не померла 2013 року.

Прізвисько акули-привида пов'язане з її очима, які ніби світяться в темряві і надають їй моторошного вигляду. Як і інші самці акул-привидів, риба має статевий орган на маківці голови, відомий як щупальце, який вона використовує, щоб утримувати самку на місці під час спарювання.

Як і у випадку з усіма новими видами, знадобився певний час, щоб підтвердити цю знахідку. Зразок був зібраний під час глибоководної експедиції 2018 року спільно з Департаментом рибного господарства Таїланду та Продовольчою і сільськогосподарською організацією ООН.

Після ретельного вивчення та генетичного аналізу, який не виявив жодних збігів, команда дійшла висновку, що це новий вид.

За словами вчених, нова акула-привид відрізняється від інших видів тим, що має масивну голову з коротким рилом, величезні овальні очі і "листяну шкіру", яка відшаровується. Це може бути захисним механізмом, який допомагає здобичі вислизнути з

Не лише в ТЦК: Куди ще можна прийти з повісткою для звірки облікових даних

субота, 27 квітень 2024, 11:25

Українці, які отримали повістки для звірки облікових даних, можуть звернутися з ними не тільки до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Прийти з такою повісткою можна й до рекрутингових центрів, де триває набір до л...

Профілактика доступна всім! Вітамін D знижує ймовірність раку, - дослідження

субота, 27 квітень 2024, 10:56

Дослідження, проведене фахівцями з Інституту Френсіса Кріка, Національного інституту раку (NCI), Національних інститутів охорони здоров’я США (NIH) і Ольборзького університету в Данії, виявило, що вітамін D чинить значний вплив на імунітет до раку шлях...