Науковці визначили дієти, котрі можуть врятувати організм від коронавірусу

Рослинні та рибні дієти можуть допомогти знизити ймовірність розвитку COVID-19 – як помірної, так і важкої форми цього захворювання. Такого висновку дійшли американські вчені, вивчивши дані про 2884 перехворілих на коронавірус лікарів і медсестер, які працюють у США, Німеччині, Франції, Іспанії та Італії. Статтю про результати дослідження опублікував журнал BMJ Nutrition, Prevention&Health, зазначають Патріоти України.

Зазначається, що в період із липня по вересень 2020 року серед учасників наукового експерименту провели онлайн-опитування. У ньому вони називали частоту вживання різних продуктів за рік.

Водночас фахівці розділили різноманітність дієт на кілька основних груп:

  • рослинну (споживання меншої кількості птиці, червоного й переробленого м'яса, натомість більше овочів, бобових і горіхів);
  • пескетаріанську (з додаванням риби та морепродуктів);
  • із низьким вмістом вуглеводів і високим – білка.

Так, приблизно 568 респондентів заявили, що у них виникали симптоми, які відповідають COVID-19, або ж вони дізнавалися про зараження, отримавши позитивний тест на наявність цього вірусу. А 2316 опитаних зізналися, що у них не було ні симптомів коронавірусу, ні підозри на інфікування ним.

Серед зазначених 568 випадків у 138 йшлося про помірний або важкий перебіг хвороби, а інші симптоми були легкими. Взявши до уваги також вік, етнічну належність, медичну спеціальність і спосіб життя (фізична активність, куріння), дослідники з'ясували:

  • у тих добровольців, які дотримувалися рослинної дієти, ймовірність важкого COVID-19 знижувалася на 73%;
  • а в тих, хто вибрав пескетаріанську, – на 59%.

Фахівці підкреслюють, що рослинна їжа містить багато поживних речовин, особливо фітохімічних (каротиноїди, поліфеноли), вітамінів і мінералів, важливих для імунної системи. Тоді як морепродукти – це важливі джерела вітаміну D і жирних кислот омега-3, які рятують тканини й органи від запалення.


Багато людей поранені, в тому числі українки: У Німеччині перекинувся автобус з пасажирами (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:55

У Німеччині поблизу міста Лейпциг сталася смертельна ДТП, внаслідок якої загинули чотири людини, ще 29 людей отримали травми. Також серед постраждалих є двоє українок. Про це повідомляє німецьке видання Berliner Morgenpost, передають Патріоти України. ...

Мертвий улюбленець лежав у пакеті біля смітника: Киянин вбив собаку колишньої дівчини, щоб помститися

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:00

У Києві 25-річний чоловік побив собаку та задушив його, а потім викинув на смітник. Так він помстився колишній дівчині через розрив стосунків. Про це повідомила пресслужба столичної поліції в п'ятницю, 29 березня, передають Патріоти України.