Науковцям нарешті вдалося розгадали таємницю тришарового календаря мая

Календар древніх людей набагато складніший, ніж наша відносно проста система днів, місяців і років. Він використовував непросту серію взаємопов'язаних циклів, включаючи 260-денне священне літочислення, відоме як "цолькін", і 365-денний світський календар, або "хааб". Про це пише IFLScience.

За даними дослідників, ці два цикли синхронізувалися раз на 52 роки, створюючи загальний календарний період, відомий як календарне коло.

Однак, написи, знайдені на різних пам'ятках мая, описують ще один 819-денний цикл. Аналіз цих гліфічних текстів показав, що кожна дата в ньому пов'язана з однією з чотирьох сторін світу, а це означає, що для завершення всього циклу потрібно чотири етапи по 819 днів — близько дев'яти років.

Дослідники давно підозрювали, що цей цикл може бути пов'язаний із синодичним періодом планет, який означає тривалість часу, необхідного кожній планеті, щоб повернутися в те саме положення на небі, яке вона займає, якщо дивитися з Землі. Меркурій, наприклад, має синодичний період 117 днів, що ідеально вписується в 819, якщо помножити на сім.

Однак плутанина збереглася, оскільки синодичні періоди жодної з інших планет не можна помножити на 819. У своєму новому дослідженні вчені зазначають, що 20 циклів по 819 днів дають загалом 16 380 днів, що становить приблизно 45 років, і їх можна акуратно розділити, щоб вони відповідали синодичному періоду кожної планети.

Змусили через правила "Укрзалізниці": Військовослужбовець Нацгвардії змушений був їхати в тамбурі потяга (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:44

Військовослужбовець Нацгвардії дорогою від Києва до Чернігова змушений був їхати в тамбурі потяга, бо йому не дозволили зайняти своє місце згідно з придбаним квитком через його службову собаку – лабрадора. Про цей випадок повідомив на своїй сторінці у ...

Була готова померти: Зірка українського тенісу ледь не загинула на Мальдівах

четвер, 28 березень 2024, 21:03

Українська тенісистка Марта Костюк (№ 26 WTA) розповіла про те, як мало не загинула на заняттях серфінгом. Дівчина зізналася, що готова була померти під час відпочинку, передають Патріоти України. «Якось ми займалися серфінгом у Лос-Анджелесі і мій чол...