А ви це знали? Навіщо в СРСР запровадили неперервний робочий тиждень і чому ідея ганебно провалилася

В історії Радянського Союзу вистачає незвичних ідей та експериментів, які прагнули змінити суспільство та економіку. Однак більшість із них ганебно провалилися, передають Патріоти України.

Одним із таких експериментів став неперервний робочий тиждень, або "безперервка", що був запроваджений у СРСР наприкінці 1920-х років. Про цілі та причини провалу ініціативи розповідає OBOZ.UA.

27 серпня 1929 року в СРСР скасували вихідний день в неділю та замінили семиденний тиждень "п'ятиденкою". Відтоді робітники мали чотири робочі дні і один вихідний, але завжди на п'ятий день.

Кожен робочий день почали відзначати своїми кольорами та символами: пшеничний сніп, червона зірка, серп та молот, книга та будьонівка. Саме за ними робітники повинні були орієнтуватися, визначаючи, коли у них буде вихідний.

Причини введення "безперервки"

Неперервний робочий тиждень був задуманий як спосіб забезпечити безперервну роботу підприємств. Оскільки у робітників були індивідуальні графіки, заводи та фабрики могли працювати без зупинок, що, на думку радянського керівництва, мало суттєво підвищити продуктивність і сприяти прискоренню індустріалізації.

Проте неперервний робочий тиждень викликав труднощі в організації виробничих процесів. Складність у координації робітників, постійні зміни у графіку та відсутність спільних вихідних призводили до зниження ефективності.

Крім того, нові календарі були надзвичайно заплутаними, громадський транспорт залишився працювати за старими правилами, а техніка на підприємствах неймовірно швидко зношувалася через постійну роботу. Все це призвело до того, що ефективність праці впала до рекордно низького рівня.

Після того як остаточно стало зрозуміло, що експеримент з тріском провалився, 26 червня 1940 року було відновлено звичний семиденний цикл.

Боротьба з релігією та сімейні зв’язки

З моменту запровадження безперервного робочого тижня, вихідні дні у кожного були різними, тому члени сімей, друзі та колеги рідко могли відпочивати разом. Люди втратили можливість святкувати традиційні свята, ходити до храмів, проводити час зі своїми рідними. Це все послаблювало зв’язки між ними та викликало суспільне невдоволення.

Також нова система зробила майже неможливим релігійне поклоніння. Назви днів тижня замінили на номери, тому християни, євреї чи мусульмани не могли відвідувати службу без звичних п’ятниць, субот та неділь. Однак навіть ці жорсткі обмеження не допомогли повністю викорінити віру. До того ж певні категорії населення, наприклад селяни, все ж лишилися жити за старим графіком.

Оскільки ефективність праці знижувалася, а робітники під час "безперервки" мали навіть більше вихідних днів в рік, ніж при звичайному режимі, деякі дослідники вважали, що основною метою нововведення було знищення релігійного та сімейного життя населення. Таким чином людьми було б легше керувати та знищувати їхню ідентичність.

"Має знайти": Олександр Усик сказав, чого сьогодні найбільше бракує українському боксу

вівторок, 27 серпень 2024, 6:48

Абсолютний чемпіон світу в ексклюзивному інтерв'ю NV розповів про проблеми у вітчизняному спорті, передають Патріоти України. Зокрема, на питання чого сьогодні найбільше не вистачає українському боксу, Усик відповів так:. «Менеджерів. Бо саме якісний м...

Уряд затвердив ціни на газ до наступного року: Стало відомо, скільки платитимуть українці

вівторок, 27 серпень 2024, 6:44

Кабінет міністрів до 30 квітня 2025 року подовжив дію спецобов'язків щодо пільгового постачання газу підприємствам теплокомуненерго, побутовим споживачам, операторам газорозподільних систем та виробникам електроенергії. Уряд ухвалив таке рішення на зас...