Наздогнала кара: Вчитель інформатики, який зізнався, що за 50 рублів ширив російську пропаганду, сидітиме 5 років

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області визнав громадянина винним у розповсюдженні публікацій, які виправдують збройну агресію РФ і глорифікують окупантів і закликають до незаконної зміни меж території України. Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 1 травня.

Наприкінці березня 2022-го обвинувачений у російській соцмережі «Однокласники», доступ до якої блокується в Україні, долучився до різноманітних груп антиукраїнської спрямованості. Він репостив звідти статті і відеоролики на підтримку так званої «спеціальної операції» і дій російської армії в Україні.

Після затримання слідчий оглядав разом із підозрюваним його сторінку і той пояснив, що виконував завдання за плату і виводив гроші через електронний гаманець «Payeer».

У судовому засіданні чоловік фактично не визнав вину. Сказав, що дійсно публікував в інтернеті чужі матеріали, який зазвичай навіть не читав і сайти йому платили за використання його персональних даних в публікаціях. Не заперечував, що ті матеріали, про які йдеться в обвинувальному акті, він публікував. Наполягав, що саме публікував за завданнями, які йому приходили в інтернет, а він підписувався на російські телеграм-канали та публікував за винагороду, по 50 рублів за публікацію і серед таких матеріалів було багато реклами.

Суд не прийняв доводи обвинуваченого та його захисника про повне визнання вини і активне сприяння у розкритті злочину. На думку суду, це не так і є всього лиш складовою обраного способу захисту, щоб отримати менше покарання. Жодної обставини, що помʼякшує чи обтяжує покарання, суд не встановив.

Чоловіка засудили до 5 років і 1 місяця увʼязнення. До вступу вироку в законну силу він має запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. За законом йому максимально загрожувало до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої.

У вироку написано, що обвинувачений не працює. Але на момент затримання він був учителем інформатики в Первомайському ліцеї «Престиж» Первомайської міської ради Миколаївської області. Чоловік одружений і має двох повнолітніх дітей 1995 та 2002 років народження.

Нюанси нового закону: Коли і за який термін військовозобов’язані мають пройти ВЛК

понеділок, 20 травень 2024, 17:59

Чоловіки віком від 18 до 60 років, які раніше мали статус "обмежено придатний", повинні до 4 лютого 2025 року повторно пройти військово-лікарську комісію. Це передбачає новий закон про мобілізацію. Щоб пройти ВЛК, колишнім "обмежено придатним" та іншим...

Бережіть голови! Землю накриє чергова потужна магнітна буря

понеділок, 20 травень 2024, 17:30

Прогноз сонячної та геомагнітної активності на 20-22 травня 2024 року опублікував Центр прогнозування космічної погоди Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США. Геомагнітні бурі класифікуються за рівнем потужності — К-індексу —...