Названо три фактори, які можуть призвести до колапсу людської цивілізації - усі вони уже в дії

Людство, найімовірніше, уже знаходиться на шляху до майбутнього колапсу, який, однак, ще можна відвернути. Принаймні, якщо порівнювати те, як дійшла до краху династія Цін, що майже 300 років правила Китаєм, то людству не позаздриш, передають Патріоти України.

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому у виданні Plos ONE. Економіка династії Цін була значно багатшою за сучасний Китай, але це не врятувало її від краху в 1912 році.

Дослідник і автор роботи Пітер Турчин пояснив, що було вкрай важливо зрозуміти витоки такої нестабільності, яка призвела до колапсу династії Цін.

"Було б помилкою вважати, що це залишилося в минулому і не може повторитися. Такі зміни дійсно можуть відбуватися, оскільки механізми, що лежать в їх основі, мають дивовижну схожість", – заявив він.

В результаті проведеного дослідження Турчин та його колеги встановили, що існують три ключові елементи, які чинять найбільший соціально-політичний тиск.

Дослідження також дзволило вченим краще зрозуміти, як війна чи рецесія можуть сколихнути та дестабілізувати суспільство. Це важливо, оскільки дозволить передбачити, які події сучасності можуть мати катастрофічні наслідки в майбутньому.

З'ясувалося, що першим фактором краху династії Цин було швидке збільшення населення, яке відбулося в чотири етапи між 1700 і 1840 роками. Це призвело до того, що на кожну людину припадало значно менше землі, що сильно вплинуло на сільські громади, які годували самі себе.

Другий чинник – посилення конкуренції за елітні посади. Збільшення кількості людей призвело й до того, що на одну й ту саму посаду почала претендувати дуже велика кількість осіб. Аналогічна ситуація склалася й на сучасному ринку праці, коли сотні людей можуть претендувати на одну посаду.

Як зазначають вчені, зрештою, в часи династії Цін відсутність можливості просунутися по бюрократичній драбині призвела до кризи, яку спричинила група незадоволених претендентів на еліту. Це перетворилося на одну з найкривавіших громадянських воєн, відому під назвою Тайпінське повстання. Вона забрада життя від 20 до 30 млн осіб.

Це повстання тривало 14 років, тож зрозуміло, що воно завдало шкоди країні. Це і є третім фактором, який призвів до падіння династії Цін. Справа була у зростанні витрат, пов'язаних з ліквідацією наслідків. Вчені пояснюють, що між придушенням заворушень, зниженням продуктивності та торговим дефіцитом, спричиненим виснаженням запасів срібла та опіуму, династія Цін опинилася у фінансовому хаосі.

"На жаль, руйнівний вплив зростаючої нерівності та зменшення можливостей проявляється в більш тривалих часових масштабах, що ускладнює їх розпізнавання, не кажучи вже про ефективну боротьбу з ними в рамках коротких політичних циклів, які ми спостерігаємо в багатьох країнах", – пояснив співавтор дослідження та афілійований дослідник CSH Деніел Хойєр.

За його словами, без довгострокового бачення і цілеспрямованих стратегій, спрямованих на зменшення цього соціального тиску, "багато країн ризикують повторити шлях Цін".

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...