Не чекаючи закону про Держбюро: Адвокат заявила, що ГПУ збирається звільнити слідчих у справах Майдану

23 грудня в Генпрокуратурі можуть звільнити слідчих і прокурорів, які після звільнення з посади вже не зможуть потрапити до Державного бюро розслідувань через те, що закон про ДБР ще не підписав президент.

Євгенія Закревська. Фото: НВ.

Адвокатка сімей Небесної сотні Євгенія Закревська повідомила, що Генеральна прокуратура України планує звільнити всіх слідчих у справах Майдану, не дочекавшись підписання президентом Володимиром Зеленським закону №2116 про реформу Державного бюро розслідувань. Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook, передають Патріоти України.

"За моєю інформацією, на понеділок керівник департаменту кадрової служби Тарас Дунас готує накази на звільнення слідчих і прокурорів, які після звільнення вже не зможуть потрапити у ДБР і продовжити (поновити) розслідування справ Майдану", – зазначила Закревська. Вона закликала генпрокурора Руслана Рябошапку прокоментувати цю інформацію.

Розслідуванням справ Майдану займалося управління спеціальних розслідувань ГПУ, яке очолював прокурор Сергій Горбатюк. Із 20 листопада 2019 року прокуратура втратила повноваження з розслідування кримінальних проваджень, тому управління Горбатюка було розформовано. У вересні у ГПУ створили департамент процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у зв'язку з масовими протестами у 2013–2014 роках, до нього увійшло три відділи.

Більшість справ про події на Євромайдані мали передати для розслідування Держбюро розслідувань, а також у Службу безпеки України, Національну поліцію і Національне антикорупційне бюро України. У ГПУ повідомляли, що співробітникам управління спеціальних розслідувань запропонували або перейти на роботу у ДБР, щоб і надалі займатися розслідуванням майданівських справ, або після атестації продовжити роботу у ГПУ у новому департаменті процесуального керівництва у справах Майдану.

В Одесі під час ракетної атаки загинув проректор МГУ

вівторок, 30 квітень 2024, 11:45

В Одесі 29 квітня внаслідок ракетної атаки РФ загинув проректор Міжнародного гуманітарного університету Борис Васильєв, інформують Патріоти України. Як підтвердили УНІАН у прес-службі Одеської обласної прокуратури, 44-річного чоловіка знайшли мертвим н...

Виїзд з України: Стало відомо, як зміняться правила перетину кордону для чоловіків у травні

вівторок, 30 квітень 2024, 11:30

В Україні діє воєнний стан і загальна мобілізація, у зв'язку з чим для військовозобов'язаних чоловіків віком від 18 до 60 років діють обмеження на перетин кордону. "Факти" розповіли, як зміняться правила з 1 травня, передають Патріоти України. 18 трав...