Не фантастика! На Місяці знайшли печеру, де зможуть оселитися люди

Вчені вперше виявили на Місяці печеру. Вони кажуть, що завдяки глибині у щонайменше 100 метрів вона може стати ідеальним місцем для того, щоб побудувати там постійну базу для проживання людей. За словами дослідників, це лише одна з, імовірно, сотень печер, прихованих у "підземному, не відкритому світі", передають Патріоти України

Людство давно намагається забезпечити постійну присутність людей на Місяці, але для цього потрібно захистити астронавтів від радіації, екстремальних температур і космічної погоди.

Гелен Шарман, перша британська астронавтка, розповіла BBC News, що нещодавно відкрита печера виглядає як гарне місце для бази, і припустила, що люди потенційно можуть жити в місячних ямах через 20-30 років.

Але, за її словами, ця печера настільки глибока, що астронавтам, можливо, доведеться спускатися туди на канаті та використовувати "реактивні ранці або ліфт", щоб піднятися нагору.

Лоренцо Бруццоне та Леонардо Каррер з університету Тренто в Італії знайшли печеру за допомогою радара, який проник в отвір ями на скелястій рівнині під назвою Море спокою (Mare Tranquillitatis).

"Море", ймовірно, колись було океаном, і його можна побачити неозброєним оком із Землі. Саме тут приземлився "Аполлон-11" у 1969 році.

Печера має отвір на поверхні Місяця, який веде вниз між вертикальних стін до похилої підлоги, яка може йти далі під землю.

Вона виникла мільйони чи мільярди років тому, коли на Місяці текла лава, що створила тунель у камені.

Найближчим її еквівалентом на Землі можуть бути вулканічні печери на іспанському острові Лансароте, пояснює професор Каррер і додає, що дослідники відвідали ці печери в рамках своєї роботи.

графіка печери на місяці

"Це справді захоплює. Коли робиш таке відкриття і дивишся на ці зображення, розумієш, що ти - перша людина в історії людства, яка це побачила", – каже професор Каррер.

Коли Бруццоне і Каррер усвідомили розмір печери, вони зрозуміли, що вона може стати хорошим місцем для місячної бази.

"Зрештою, життя на Землі зародилося в печерах, тому є сенс, щоб люди могли жити в них на Місяці", - каже професор Каррер.

Печера ще не повністю досліджена, але вчені сподіваються, що за допомогою георадара, камер або навіть роботів можна буде створити її мапу.

Вчені вперше зрозуміли, що на Місяці можуть бути печери, близько 50 років тому. Згодом, у 2010 році, під час місії під назвою Lunar Reconnaissance Orbiter камера сфотографувала ями, які, на думку вчених, могли бути входами в печери.

Але дослідники не знали, наскільки глибокими могли бути ці печери та чи могли вони обвалитися.

Відкриття професора Бруццоне та професора Каррера відповідає на це питання - хоча для розуміння повного масштабу печери потрібно ще багато зробити.

"У нас є дуже хороші зображення поверхні - з роздільною здатністю до 25 см - ми можемо побачити місце посадки "Аполлона", але ми нічого не знаємо про те, що лежить під поверхнею. Є величезні можливості для відкриттів", - сказав BBC News Франческо Сауро, координатор тематичної групи "Планетарні печери" Європейського космічного агентства.

Це дослідження також може допомогти в майбутньому вивчати печери на Марсі, каже він.

Це, своєю чергою, може відкрити двері для пошуку доказів існування життя на Марсі - бо якби воно існувало, то майже напевно виникло б у печерах, захищених від стихій на поверхні планети.

Місячна печера може стати у пригоді людям, але вчені наголошують, що вона також може допомогти відповісти на фундаментальні питання про історію Місяця та навіть нашої Сонячної системи.

Скелі всередині печери не будуть настільки пошкоджені космічною погодою, тож можуть містити великий геологічний літопис, який сягає мільярдів років.

Дослідження опублікували в науковому журналі Nature Astronomy.

Українських водіїв можуть штрафувати на 34 тис.: Ось за що каратимуть

середа, 18 вересень 2024, 17:56

В Україні планують ввести нові штрафи для водіїв, які використовують транспортні засоби, що створюють надмірний шум. Відповідно до законопроєкту №9564, за порушення шумових норм водіям загрожують значні штрафи, які можуть досягати 34 000 гривень, перед...

Українцям обіцяють індексацію пенсій у 2025 році: Ось на скільки підвищать виплати

середа, 18 вересень 2024, 17:42

У проекті Держбюджету на 2025 рік не планується підвищення мінімальної зарплати (вона залишиться на рівні 8 тисяч гривень), а також середнього прожиткового мінімуму (різні для різних категорій) та мінімальної пенсії (2 361 грн), проте індексація пенсій...