Не лише солодощі та газованки: Стоматолог назвав 5 продуктів, які жахливо шкідливі для зубів

Стоматологи роками благають не переборщувати із солодкими продуктами та соками. Втім, не лише солодощі та газовані напої викликають проблеми із зубами, передають Патріоти України.

Лондонський косметичний стоматолог, доктор Сем Джетва, розповів про п'ять продуктів, яких людям слід уникати заради своєї усмішки. Про це пише dailymail.co.uk.

Латте з куркумою

Вважається, що ця спеція не лише надає каві додаткову енергію, але й має цілющі властивості. Поєднання горіхового молока та соку кореня куркуми не так добре для ваших зубів, особливо якщо ви хочете, щоб вони були перлинно-білими. Це тому, що яскраво-жовтий ароматичний порошок, який використовується для ароматизації та фарбування продуктів харчування та тканин, може пофарбувати ваші зуби, за словами Джетви.

І ще гірше, якщо у вас є вініри."Усі зуби схильні до фарбування та знебарвлення, і куркума може бути особливо проблематичною для людей, які нещодавно пройшли відбілювання зубів або встановили вініри. Після відбілювання ваші зуби можуть бути більш уразливими до фарбування, і хоча порцелянові вініри не повинні бути пофарбовані куркумою, ваші природні зуби можуть бути пофарбовані, і тому, оскільки ваші вініри відповідають вашим природним зубам, у разі фарбування ваші вініри виділятимуться", - сказав він.

Шкварки

Хрусткі закуски у барі та жарке на вечерю містять багато насичених жирів. Але смажена та запечена у жирі свиняча шкірка шкідлива не лише для талії, а й для зубів. Стоматологи кажуть, що м'ясна страва може сколоти зуби.

"Сколи і тріщини на зубах надзвичайно поширені, і це стає ще більш поширеним з віком, оскільки шанси на руйнування зубів збільшуються", - говорить доктор.

За словами Джетви, дослідження показують, що поширеність тріщин на зубах становить близько 80 відсотків серед людей, старших 40 років.

Він сказав: "Я бачу величезну кількість пацієнтів, які хочуть вилікувати сколоті та тріснуті зуби. "Іноді люди навіть не усвідомлюють, що їхній зуб тріснув, але відчувають підвищену чутливість у цій області, особливо під час дії високих або низьких температур".

Тріщини на зубах можуть бути викликані багатьма причинами, але найчастіше винні хрусткі продукти. Він сказав: "Тріщини зазвичай виникають через проблеми з укусами, але також часто виникають через вживання таких продуктів, як шкварки або зерна попкорну, тому я намагаюся уникати всього цього. Частини цих продуктів також можуть застрягати в канавках ваших зубів, спричиняючи згодом карієс".

Іриски

Іриски можуть бути смачними, але в них багато цукру і не дивно, що вони не подобаються стоматологам. "Я б ніколи не став їсти іриски, тому що вони страшенно шкідливі для зубів", - говорить доктор Джетва. За даними NHS, цукор є однією з основних причин карієсу.

Кислота виробляється, коли бактерії у роті розщеплюють цукор. Ця кислота розчиняє поверхню зуба, що є першою стадією карієсу.Але доктор Джетва не любить не лише вміст цукру в ірисках, а й їхню липку і тверду текстуру. За словами стоматолога, легко зламати чи розколоти зуб, надкушуючи іриску.

"Той факт, що вони такі жувальні, означає не лише те, що вони прилипають до ваших зубів протягом більш тривалого часу, ніж більшість продуктів, а це означає, що вони з більшою ймовірністю спричинять карієс. Липка текстура також може створити величезні проблеми для людей, які мають пломби, коронки, композитні з'єднання або брекети, тому що вони можуть змістити або навіть витягнути будь-який з них", - зазначив він.

Оливки

Багаті антиоксидантами та вітаміном Е, оливки можуть бути здоровою закускою. Але ті, хто має зубний камінь, має остерігатися їх. Якщо ви випадково відкусите кісточку, вона може пошкодити зуби.

Доктор Джетва сказав: "Більшість цих тріщин залишаються непоміченими, тому що стоматологи не навчені їх помічати, доки не отримають післядипломну освіту, яка не є частиною регулярного навчання. Зуби можуть пошкодити не лише оливки, а й будь-які фрукти з кісточками, від вишні та фініків до персиків.

Драже

Зроблені майже повністю із цукру та твердих порід, ці солодкі ласощі – жах стоматологів. Доктор Джетва каже, що твердий і солодкий смаколик - це "жахливе поєднання для зубів", і каже, що він "за всяку ціну уникав би цього". Вони можуть стати причиною тріщин, сколів та карієсу.

Представники ТЦК зупинили в центрі Києва співака Monatik (відео)

п’ятниця, 10 травень 2024, 13:15

Українського співака Monatik (Дмитра Монатика) зупинили в центрі Києва співробітники ТЦК (територіального центру комплектування) і поліція. Відповідне відео, яке зняв український фотограф Ян Доброносов, опубліковано 10 травня на сторінці видання Telegr...

Смертельна загроза? Імплантат компанії Маска, вживлений у мозок людини, вперше вийшов із ладу

п’ятниця, 10 травень 2024, 11:30

Перший встановлений людині імплантат компанії Neuralink, якою володіє американський бізнесмен та мільярдер Ілон Макс, вийшов з ладу після того, як з мозку було витягнуто кілька ниток, що реєструють нейронну активність. Про це повідомляє The Hill. Компа...