Не одне й те ж: Яка різниця в поняттях "знятий" і "виключений" з військового обліку

В Україні від 18 травня набув закон про мобілізацію. Проте українське законодавство не дає чіткої відповіді на запитання, що робити такій категорії чоловіків, як зняті з військового обліку – потрібно їм іти до ТЦК чи ні.

Адвокат Микола Максимов у коментарі "Фокусу" розповів про різницю в поняттях "знятий" і "виключений" з обліку.

За словами юриста, "виключений" з військового обліку втрачає статус військовозобов'язаного, його не можна призвати під час мобілізації та вручити повістку.

"Така людина не зобов'язана проходити ВЛК й оновлювати дані. Поняття "виключений" – постійне та залежить від року ухвалення", – каже Максимов.

Натомість "знятий" з військового обліку – тимчасовий захід, що не звільняє від статусу військовозобов'язаного. Знятому з обліку призовнику однаково доведеться оновлювати військово-облікові дані, проходити ВЛК, повідомляти ТЦК про зміну місця проживання тощо.

Максимов розповів, що в судовій практиці був випадок, коли мобілізували чоловіка, якого виключили з військового обліку 2012 року. Суд визнав призов до ЗСУ справедливим: за новими правилами треба підтверджувати право на виключення.

"Скажу, що на практиці це складне питання. Виключених з військового обліку можуть направити на повторну медкомісію. Закони чітко не прописують їхні права й обов'язки, тому й чіткого розуміння немає", – зазначив юрист.

За його словами, в ТЦК були питання щодо військовозобов'язаних, яких зняли з обліку 2022 року, не кажучи вже про період від 2008-го до 2014 року.

"Найімовірніше, після 18 травня оновлювати дані треба всім. Таким призовникам призначать повторну ВЛК, і вже керівництво ТЦК вирішить, чи підтверджувати цей статус", – додав адвокат.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...