"Не оплачуйте товар, якщо...": Поліцейські розповіли про нову схему аферистів

Все більше українців отримують фейкові посилання, через які зникають гроші на картках. Деякі випадки стосуються нової шахрайської схеми з викрадання коштів за допомогою фейкових посилань на оплату товарів та послуг. Про це повідомили в Головному управлінні Нацполіції в Тернопільській області, передають Патріоти України.

За інформацією правоохоронців, жителька Тернопільщини втратила свої кошти, заповнивши форму про сплату товару. "Їй у месенджер надіслали посилання на оплату товару, вона заповнила форму на сайті та замість домовленої суми з рахунку зникли всі кошти", – повідомили поліцейські.

Зазвичай шахраї, які "працюють" за цією схемою, пропонують покупцям "безпечний спосіб" оплати. Такі способи справді існують на популярних маркетплейсах. Технологію оплати влаштовано так, щоб покупець сплатив замовлення, але кошти потрапили до продавця лише після отримання товару.

"Саме на цій послузі і спекулюють аферисти. Вони надсилають покупцеві фейкові посилання на оплату або фейкові розрахунки за товар", – зазначили в поліції.

Там попередили, що адміністратори фейкових сайтів-копій справжніх використовують психологічні прийоми, щоб викликати у жертви довіру та переконати в "безпеці" запропонованого способу оплати.

Поліцейські перелічили ознаки сайту-підробки. Тож не сплачуйте товар, якщо:

  • посилання, яке ви отримали, було надіслано в особистому повідомленні у сторонньому месенджері (усі справжні посилання на оплату розміщуються на офіційному сайті маркетплейсу);
  • надійшло попередження про начебто збій у доставці, і від покупця вимагають ввести додаткові дані;
  • на сторонньому сайті вимагають ввести дані для авторизації (зокрема номер картки, термін її дії, CVV-код зі зворотнього боку картки тощо).


Без зарплат та відпусток: Стало відомо, на яких умовах в Україні мобілізовуватимуть ув'язнених

четвер, 18 квітень 2024, 7:44

У березні в парламент внесли проєкт закону щодо мобілізації засуджених, а тиждень тому Рада ухвалила його у першому читанні. Про подробиці документу в ефірі "Радіо Свобода" розповіла народна депутатка Олена Шуляк, передають Патріоти України. За її сло...

"Мама" Вєрки Сердючки стала бабусею: Андрій Данилко приймає вітання

четвер, 18 квітень 2024, 7:32

Українська акторка, відома як "мама" артистки Вєрки Сердючки, вперше стала бабусею. Напередодні її донька Яна народила первістка. Радісну звістку повідомив виконавець Андрій Данилко, котрий приймає вітання і за "маму" і за себе, і за "сестричку". Артис...