Не панацея від хвороб: Супрун розповіла, що треба знати про вітамін D

Найбільше дискусій виникає навколо вітаміну D. Саме його часто прописують для профілактики або п’ють про всяк випадок взимку. Цей вітамін потрібний, але, приймаючи його, слід зважати на багато речей, пояснює керівниця МОЗ Уляна Супрун, повідомляють Патріоти України.

За її словами, вітамін D – не панацея від хвороб, а високі дози будуть шкідливими для здоров’я. Вітамін D утворюється в шкірі з холестерину під дією ультрафіолету. "Більше світла не означає краще, бо у шкірі спрацьовує механізм зупинки утворення вітаміну D, коли його достатньо. Можна не лежати на пляжі цілий день - це лише зіпсує шкіру та збільшить ризик меланоми. Достатньо 20-30 хвилин на сонці щодня, щоби отримати необхідну дозу цього вітаміну", - радить Супрун.

Узимку цей вітамін варто отримувати з продуктів харчування: печінки тріски, лосося та іншої жирної риби, м’яса, знежирених молочних продуктів та яєць. Лікарі також можуть призначати добавки. Утім, свідчення про їхню користь слабкі.

Відомо, що добавки вітаміну D та кальцію зменшують ризик переломів у старших за 65 років людей чи жінок в менопаузі. Добавки слід пити людям з порушеною абсорбцією, хворобою печінки, остеопорозом, вагітним жінкам, дітям та літнім людям з темною шкірою, тим, хто приймає препарати від хвороби Альцгеймера, веганам і вегетаріанцям.

Вітамін D потрібен для засвоєння кальцію в кишківнику та запасання його в кістках. Якщо в організмі його бракує, то можливий розвиток полікистозу яєчників, постійна втома, поява депресії, частих застудних захворювань, випадіння волосся чи погане загоєння ран. Хвороби, пов’язані з хронічним запаленням, призводять до зниження рівня вітаміну D в крові.

Скільки варто вживати вітаміну D залежить від віку та стану. Приміром, дітям до трьох років потрібно принаймні 400 одиниць вітаміну на добу, а старшим за 70 років людям - 800 одиниць, усім іншим - 600. Варто стежити за тим, аби не було передозування. Концентрація вітаміну D в крові має бути не меншою за 25–30 нмоль/л (10–12 нг/мл). Це можна дізнатися завдяки аналізу рівня 25(OH)D-вітаміну.

"Якщо ви відчуваєте симптоми браку вітаміну D, то варто проконсультуватися з лікарем, здати аналізи і лише потім починати пити пігулки. Для початку важливо розуміти свій стан здоров’я та адекватність харчування, і збагнути, чому саме вітаміну D бракує. Слід лікувати причину цього стану та супутні хвороби, але не просто пити добавки "про всяк випадок"", - радить Уляна Супрун.

Платити треба за лайку на вулиці та вдома: Українців почали штрафуюти за матюки

субота, 20 квітень 2024, 10:47

В Україні щоденно суди виписують десятки протоколів зі штрафами за матюки в публічних місцях. Розмір штрафів становить до 85 грн, передають Патріоти України. Якщо ж, наприклад, використати нецензурну лайку стосовно членів родини навіть вдома, це також...

Кілька дивом вцілілих по селах тварин дають надію: В Україні взялися відновлювати породу коней, котрою їздили давньоруські князі та запорозькі козаки

субота, 20 квітень 2024, 9:40

В Україні взялися відновлювати втрачену древню популяцію аборигенних поліських коней. Їх вважали вимерлими, але в селах у людей вдалося ще знайти кількох. Як відновлюють кінну породу, притаманну винятково для Полісся – у сюжеті кореспондентки ТСН Вален...