Не підписуйте жодних протоколів: Як діяти, якщо представники ТЦК намагаються посадити в авто

В Україні триває загальна мобілізація, чоловіки віком від 18 до 60 років у будь-який час можуть отримати повістки та вступити до війська, передають Патріоти України.

У статті 65 Конституції України визначено, що захист держави — це обов’язок кожного громадянина. Як відомо, не всі громадяни свідомі, є й ухилянти, які не бажають вступати до лав ЗСУ.

Своєю чергою, і працівники ТЦК нерідко нехтують нормами чинного законодавства, свідомо йдучи на порушення закону. Один з прикладів — коли чоловіка «пакують» до авто, намагаються кудись доправити проти його волі.

В такому випадку військовозобов'язаному краще не починати бійку, оскільки в подібній поведінці наявні ознаки низки протиправних дій, за які Кримінальним кодексом України встановлена відповідальність, радить юрист LCF Law Group, молодший лейтенант запасу Володимир Романчук у коментарі «Дзеркалу тижня».

По-перше, потрібно перевірити, чи відповідає повістка усім вимогам, адже без потрібної інформації вона не є офіційним викликом до ТЦК, і зобов’язання з’явитися до військового комісаріату немає. Якщо після видачі неналежно оформленої повістки людину відпускають додому, — вона абсолютно вільна.

Якщо працівники ТЦК силоміць намагаються помістити чоловіка у транспортний засіб, юрист радить дотримуватися наступного алгоритму:

- не підписувати жодних протоколів, адже якщо під час конфлікту присутні або в ньому беруть участь офіцери поліції, їхні дії надалі можуть трактуватися як затримання для встановлення особи та/або з’ясування обставин якогось правопорушення;

- незалежно від присутності поліції, необхідно зателефонувати на «102» й повідомити, що вас силоміць намагаються заштовхати в автомобіль, зазначивши фактичну адресу перебування та адресу, куди вас, імовірно, везуть. Не треба уточнювати, що це працівники ТЦК, — тоді поліція прибуде з більшою ймовірністю;

- не треба сприяти діям працівників ТЦК, не підписувати документів, не треба їхати на власному транспорті за ними;

- в разі конфліктної ситуації, коли права людини порушують, треба розпочати відеозйомку та звертатись до людей поруч на вулиці: друзів, знайомих, звичайних перехожих, закликаючи їх фільмувати правопорушення й викликати поліцію.

«Якщо працівники ТЦК проти вашої волі все ж таки доправили вас транспортним засобом до ТЦК та СП, не підписуйте наданих вам документів, викликайте поліцію, зв’яжіться з адвокатом і продовжуйте відеозйомку. Перебуваючи в ТЦК, розмовляйте з працівниками ввічливо та спокійно, проте впевнено», — радить юрист.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...