Не пропустіть, це може врятувати життя! Лікарі назвали ранні ознаки раку шкіри

Рак шкіри є одним з найбільш поширених видів онкології. Сюди входять базаліома, плоскоклітинний рак і меланома. Як розпізнати і вчасно почати лікування меланоми - читайте далі, передають Патріоти України.

Меланома може розвиватися з родимки, яка при цьому починає рости вшир, з'являються розмиті краї. Вона може підноситися над поверхнею, темніє або світлішає, зміна кольору може проявитися у вигляді плям. Але може розвиватися меланома і просто на шкірі.

Це захворювання дуже важливо діагностувати на ранній стадії, щоб запобігти катастрофі. Лікарі радять звертати увагу на стан шкірного покриву і родимок.

Нехорошою ознакою є поява нових родимок в дорослому віці - обов'язково стежте за їх станом. Насторожити повинні великий розмір родимки, нерівні край, нестандартний колір. А якщо на плямі з'явилася кірка або кров, слід терміново пройти медичне обстеження.

Медики визначили п'ять критеріїв "поганих" змін родимки:

  • змінюється форма,
  • виникає асиметрія,
  • краї стають нерівними,
  • змінюється колір - до коричневого або чорного додається ще білий або синій,
  • родимка збільшується до 6 міліметрів в діаметрі і більше, і продовжує видозмінюватися.

Лікарі кажуть, що головним фактором ризику є тривалий вплив сонячних променів на шкіру. Крім того слід уникнути частого впливу високих температур, систематичного пошкодження шкіри (не розцарапувати, не здирати родимки), а також відмовитися від шкідливих звичок.

Ситуація змінилась: В Україні обвалилися ціни на овоч, який купують усі

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:59

В Україні подешевшала картопля. Знову українські виробники картоплі змушені знижувати ціни на свою продукцію, передають Патріоти України з посиланням на East Fruit. За словами ключових гравців ринку, на цьому тижні пропозиція картоплі лишалася високою...

Загроза для врожаю? Синоптикиня розповіла, де в Україні очікувати заморозків у вихідні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:52

На вихідних, 20 та 21 квітня, у більшості регіонів України очікуються нічні заморозки. Проте вдень температура повітря може піднятися до +18 °C. Про це повідомляє синоптикиня Наталка Діденко, передають Патріоти України. Зазначається, що у більшості об...