Не схожі ні на що: Вчені знайшли в грунті фрагменти ДНК позаземного походження

Вчені виявили в масі ДНК ґрунтових бактерій молекули, які не належать ані бактеріям або еукаріотам, ані вірусам або плазмідам, повідомляють Патріоти України.

Дивні молекули ДНК, знайдені в грунті, не схожі ні на що. Вчені зазначили, що вони сильно відрізняються від бактеріальних, вірусних або інших генів. Крім того, вони не схожі навіть на плазміди. Нагадаємо, плазміди - невеликі молекули ДНК, фізично відокремлені від хромосом і здатні до автономної реплікації. Головним чином плазміди зустрічаються у бактерій, а також у деяких архей і еукаріот. Найчастіше плазміди являють собою дволанцюжкові кільцеві молекули.
Біологи назвали дивні фрагменти ДНК «боргами» - на честь фантастичних істот з серіалу «Зоряний шлях». За сюжетом, вони були в змозі здійснювати прямий обмін генами один з одним.
«Борги», виявлені вченими в зразках ґрунту з Каліфорнії - швидше за все, елементи позахромосомних спадковостей, як і плазміди. Але якщо плазміди складаються максимум з сотень тисяч нуклеотидів, то у «заборгованих» виявлено понад мільйон послідовностей.
Секвенування «заборгованих» показало, що в них входять гени, характерні для Methanoperedens. Як відомо, це метанотрофні бактерії. Їх завдання - поглинати метан і виводити його з атмосфери. Попередній аналіз показав, що «борги» - це інструмент метаболізму грунтових анаеробних бактерій. Однак автори роботи, опублікованої в бібліотеці препринтів bioRxiv, зазначають, що необхідні додаткові дослідження.

Сумнівний крок: Експерт пояснив, які обмеження чекають на українців призовного віку за кордоном і як їм діяти

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:50

Чоловіки призовного віку, які перебувають за кордоном, для будь-якої взаємодії з державними органами тепер мають повертатися до України. За кордоном наразі недоступні будь-які консульські послуги, окрім видачі документа для повернення. З точки зору пра...

"Не терпіла зухвальства і зайвого пафосу": На фронті загинула військовослужбовиця та журналістка Алла Пушкарчук

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:22

Дівчина пішла на війну ще у 2014-му, залишила світ мистецтва, навчання в університеті Карпенка-Карого і омріяну кар'єру театрознавиці. . За словами Крапивенка, коли Пушкарчук взяли в команду "Тижня", вона зросла від новинаря до повноцінної культурно...