"Не сталося нічого кримінального": Прокуратура відпустила затриманих за напад на українських волонтерів у Празі

У Чехії відпустили затриманих у справі про напад на українських волонтерів 1 червня. У прокуратурі заявили, що під час інциденту «не сталося нічого кримінального». Про це заявив прессекретар міської прокуратури Праги Алеш Цимбал, повідомляють Патріоти України з посиланням на Novinky.

За його словами, серед затриманих були громадяни однієї з країн Європейського Союзу. За інформацією видання, це були громадяни Німеччини. Спочатку в нападі підозрювали російських туристів через акцент тих, кого зафільмували на відео, однак лише один із затриманих має «російсько-українське походження».

На місці інциденту було затримано одного з учасників нападу, ще чотирьох — взято під варту в аеропорту. Поліцейські допитали всіх і переглянули відеозаписи нападу, причому не тільки ті, які зробили українські волонтери, а й ті, що знімали самі затримані, а також кадри з міських камер відеоспостереження.

Прессекретар поліції розповів, що на деяких кадрах на запитання «Ви перебуваєте в Чехії і схвалюєте росію?» один із затриманих відповів тільки: «Так, так, я перебуваю в Чехії». У поліції кажуть, незрозуміло, чи усвідомлювали учасники суперечки, про що вони сперечаються.

Крім того, на записах із камер відеоспостереження не видно, щоб один із затриманих ударив одного з волонтерів, поліцейські також не виявили жодних тілесних ушкоджень. Оскільки кримінальної відповідальності жодного із затриманих встановити не вдалося, троє з них були звільнені напередодні 3 червня, а ще двоє - 4 червня. Їм також не висунули жодних звинувачень, однак у поліції продовжать розслідування.

Справу можуть передати адміністративному органу, який може, зокрема, накласти штраф. У поліції додали, що «ситуація була непрозорою і заплутаною», і в ній «могло статися непорозуміння».

У суботу, 1 червня, у центрі Праги група російськомовних напала на українських волонтерів з організації Prague Maidan. Інцидент стався на Староміській площі в центрі Праги, де українські волонтери стоять щосуботи.

На опублікованих у соцмережах відео, ймовірно, росіяни завдали волонтерам ударів руками і ногами. При цьому бійка супроводжувалася нецензурними словами в бік українців і чехів.

Частина українців мають можливість вийти на пенсію у 55 років: Хто саме та за яких умов

вівторок, 17 вересень 2024, 0:00

Українські жінки можуть вийти на пенсію в 55 років за наявності 30 років страхового стажу або роботи в шкідливих умовах. Також передбачені перехідні положення для жінок, народжених до квітня 1961 року, які можуть вийти на пенсію раніше 60 років, переда...

Маск анонсував висадку перших астронавтів на Марс уже 2028 року. Експерти оцінили амбітну заяву

понеділок, 16 вересень 2024, 23:29

Керівник американської компанії SpaceX, мільярдер та винахідник Ілон Маск уже багато років марить ідеєю про колонізацію Марса, де начебто збирається навіть особисто провести залишок свого життя. Амбітний підприємець анонсував висадку людей на Червону п...