"Не тягніть це в український інфопростір!": Забужко розвінчала російську версію історії Дня святого Валентина

Українська "Вікіпедія" дає неправильний опис історії Дня всіх закоханих і посилається на російського католицького священика Ігоря Ковалевського.

Святого Валентина вважають покровителем закоханих, тому що він був одним із перших, хто вінчав нерівні шлюби – людей із різних станів. Про це на своїй сторінці у Facebook 14 лютого розповіла письменниця Оксана Забужко, процитувавши пояснення предстоятеля Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава (Шевчука), передають Патріоти України.

Письменниця зазначила, що українська "Вікіпедія" дає неправильний опис історії Дня всіх закоханих і посилається на російського католицького священика Ігоря Ковалевського.

Що пише "Вікіпедія" про свято 14 лютого: "У ті дні в Римській імперії проходили щорічні свята на честь богині Юнони – покровительки закоханих пар. Однією з традицій свята було дарувати одне одному записки з іменами закоханих. Християни перейняли цей звичай, записуючи на листівках імена святих. Саме тому Святий Валентин став покровителем закоханих... Це – народна традиція, а не церковна".

Забужко зазначила, що двічі перечитала це пояснення, "доки повірила, що там справді таке написано". "Відчули "разніцу" між св. Валентином "рускогочєловєка" і св. Валентином здорової людини? (складно "рускому чєловєку" змиритися, що можна хоч у чомусь проти кесаря піти, навіть коли цей "чєловєк" – католицький священник, – легше притягти, ні в п'ять, ні в дев'ять, "Юнонині записочки", щоб часом не збунтувати пастви", – пожартувала українка.


ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...