Не тільки бабаки та метеорологи: Учені запропонували використовувати штучний інтелект для прогнозування погоди

Команда дослідників з університетів Лінкольна, Шеффілда та Редінга об'єднала зусилля для розроблення нового методу, що значно поліпшить прогнозування сезонних погодних умов у Великій Британії та Північно-Західній Європі, передають Патріоти України.

Модель, розроблена дослідниками, є потужним інструментом для кращого розуміння змін в атмосферній циркуляції та більш точного прогнозування сезонної погоди. Це відкриття може бути корисним для різних секторів, включно з агропродовольчою індустрією, енергетикою, а також галуззю відпочинку і туризму.

Результати дослідження були опубліковані в журналах Meteorological Applications і International Journal of Climatology. Дослідники використовували метод штучного інтелекту і машинного навчання, відомий як NARMAX, для прогнозування стану течій у Північній Атлантиці та атмосферної циркуляції, що тісно пов’язано з приземними погодними умовами та аномаліями температури повітря й опадів.

NARMAX успішно застосовувався в різних галузях досліджень і показав високу точність прогнозування як для літніх, так і для зимових сезонів. Це особливо важливо, враховуючи, що традиційні суперкомп’ютерні моделі часто недооцінюють міжрічні зміни погоди.

Доктор Ян Сімпсон з Університету Лінкольна зазначив, що їхнє дослідження демонструє тісний зв’язок між циркуляцією атмосфери і приземними погодними умовами. Це дає змогу перетворювати прогнози циркуляції на прогнози сезонних погодних умов, що становить інтерес для широкого кола зацікавлених сторін.

Професор Едвард Ханна, також з Університету Лінкольна, додав, що їхній проєкт об'єднав спеціалістів різних галузей з метою покращення сезонного прогнозування та застосування результатів у практиці. Це важливий крок у вдосконаленні суперкомп’ютерних моделей прогнозування погоди.

Використання моделі NARMAX також дало змогу дослідникам проаналізувати причини змін в атмосферній циркуляції, що може допомогти інтерпретувати і поліпшити результати суперкомп’ютерних моделей.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...