Не тільки дуже корисно, але й незвично: В Україні виготовляють сири з різнокольоровими пліснявами (фото)

У селищі Брусилів на Житомирщині сімейна ферма є учасником руху Slow Food, що протистоїть системі швидкого харчування, передають Патріоти України.

«Виготовляємо п’ять видів сирів з білою пліснявою, майже 10 видів – з блакитною пліснявою та один – із бреві бактеріями, який має різкий аромат і ніжну структуру. Наша крафтова унікальність у тому, що сири виробляємо в певну пору року, коли молоко має відповідну жирність та амінокислотний склад», – власниця сімейної ферми Катерина Приходько.

На фермі, за її словами, молоко отримують з власних тварин. Смак сиру формується через розуміння, чим треба годувати тварин, аби отримати якісне молоко для продукції.

Для отримання молока на фермі утримують корів породи Джерсі та англо-нубійських кіз. Тварини не привезені, а вирощені в Україні й адаптовані до тутешніх умов. Ці породи обрали, бо саме їх молоко підходить під виготовлення крафтових сирів.

Приходько розповіла, що сири з білою пліснявою дозрівають за 2-3 тижні. Натомість сири з блакитною пліснявою виготовляються здебільшого влітку і дозрівають до пів року, але є такі, що готові до вживання через 40 днів.

Власниця ферми зауважує , що сир з білою пліснявою краще вживати вранці на сніданок, бо він більш ніжний. Натомість сир із блакитною пліснявою підходить на вечір, і споживати його варто після основного прийому їжі як десерт.

«Ми зароджуємо культуру сироваріння й хочемо дати нашим сирам смак Полісся не тільки з того, чим харчуються наші тварини, а й естетичними назвами сирів, наприклад, у нас є «Квітка папороті». Наша сімейна ферма готова підтримати розвиток гастротуризму», – додала Приходько.

Сімейна ферма є учасником руху Slow Food, що протистоїть системі швидкого харчування. Він базується на створенні ресторанних закладів, які забезпечують більш здорове харчування, а також зберігають традиції національної та регіональної кухні.


Джерело: Укрінформ

Справжнє жахіття на "рівному місці": У Техасі жінка померла через... промивання носа

п’ятниця, 6 червень 2025, 12:16

У штаті Техас 71-річна жінка померла від первинного амебного менінгоенцефаліту (ПАМ) після того, як кілька разів промила ніс некип’яченою водою з водопроводу автофургона. Збудником стала Naegleria fowleri — мікроскопічна амеба, яка проникає в мозок чер...

Науковці з'ясували, коли та як людство ледь не вимерло та який доленосний генетичний зсув відбувся в цей трагічний період

п’ятниця, 6 червень 2025, 11:42

Трохи менше ніж мільйон років тому людство опинилося на межі зникнення. Нове дослідження показало, що чисельність наших предків могла скоротитися до всього лише 1280 особин, внаслідок чого людська раса опинилася на межі вимирання. Ця драматична подія, ...