Не тільки дуже корисно, але й незвично: В Україні виготовляють сири з різнокольоровими пліснявами (фото)

У селищі Брусилів на Житомирщині сімейна ферма є учасником руху Slow Food, що протистоїть системі швидкого харчування, передають Патріоти України.

«Виготовляємо п’ять видів сирів з білою пліснявою, майже 10 видів – з блакитною пліснявою та один – із бреві бактеріями, який має різкий аромат і ніжну структуру. Наша крафтова унікальність у тому, що сири виробляємо в певну пору року, коли молоко має відповідну жирність та амінокислотний склад», – власниця сімейної ферми Катерина Приходько.

На фермі, за її словами, молоко отримують з власних тварин. Смак сиру формується через розуміння, чим треба годувати тварин, аби отримати якісне молоко для продукції.

Для отримання молока на фермі утримують корів породи Джерсі та англо-нубійських кіз. Тварини не привезені, а вирощені в Україні й адаптовані до тутешніх умов. Ці породи обрали, бо саме їх молоко підходить під виготовлення крафтових сирів.

Приходько розповіла, що сири з білою пліснявою дозрівають за 2-3 тижні. Натомість сири з блакитною пліснявою виготовляються здебільшого влітку і дозрівають до пів року, але є такі, що готові до вживання через 40 днів.

Власниця ферми зауважує , що сир з білою пліснявою краще вживати вранці на сніданок, бо він більш ніжний. Натомість сир із блакитною пліснявою підходить на вечір, і споживати його варто після основного прийому їжі як десерт.

«Ми зароджуємо культуру сироваріння й хочемо дати нашим сирам смак Полісся не тільки з того, чим харчуються наші тварини, а й естетичними назвами сирів, наприклад, у нас є «Квітка папороті». Наша сімейна ферма готова підтримати розвиток гастротуризму», – додала Приходько.

Сімейна ферма є учасником руху Slow Food, що протистоїть системі швидкого харчування. Він базується на створенні ресторанних закладів, які забезпечують більш здорове харчування, а також зберігають традиції національної та регіональної кухні.


Джерело: Укрінформ

Руйнують мозок, легені та підвищують ризик розвитку раку! Вчені шокували дослідженням про шкоду вейпів

п’ятниця, 27 червень 2025, 9:53

Вейпи, які багато хто вважає безпечнішою альтернативою курінню, можуть становити значно більшу загрозу для здоров'я, ніж звичайні сигарети, передають Патріоти України. За результатами нового дослідження, оприлюдненого групою міжнародних науковців, впл...

Не акула, але теж може вбити: У Чорному морі збільшилась популяція смертельно небезпечної риби - сріблястого тетраодону

п’ятниця, 27 червень 2025, 9:49

У Чорному морі помічено нову загрозу - тетраодона сріблястого (Lagocephalus sceleratus), також відомого як риба-куля. Цей екзотичний хижак не лише вражає зовнішнім виглядом, а й становить реальну небезпеку для екосистеми та людей, передають Патріоти Ук...