Не тільки генерують енергію: Виявлено несподівану перевагу сонячних панелей щодо протидії глобальному потеплінню

За словами вчених, сонячні панелі можуть допомогти фермерам захистити тварин і риб від надмірного тепла і навіть підвищити врожайність.

Нове дослідження китайського Інституту світових ресурсів показало, що встановлення сонячних панелей над рибницькими фермами може допомогти збільшити врожаї морепродуктів на 50%. Про це пише портал The Cool Down.

Учені досліджували ділянку недалеко від гирла річки Хуанхе в китайській провінції Шаньдун, де 2021 року було встановлено сонячні панелі на висоті кількох метрів. Як виявилося, установка не тільки виробляє 260 гігават-годин чистої електроенергії на рік, а й зберігає температуру води на рівні 3,6–5,4 градуса за Фаренгейтом, не даючи їй нагріватися від сонячних променів.

Згідно з дослідженням, зниження температури води призвело до збільшення врожаю креветок і морських огірків на 50%. Компанія, яка володіє сонячною станцією, також платить за оренду території, завдяки чому ферма змогла поліпшити свою інфраструктуру.

Автори статті зазначили, що подібні дослідження демонструють переваги агровольтаїки — поєднання вироблення сонячної енергії та фермерства. Інтеграція сонячних панелей у сільське господарство допомагає захистити врожай і тварин від надмірного тепла і сонячного світла, зменшити випаровування води і навіть підвищити врожайність.

"Агровольтаїка стала безпрограшним рішенням для стійкої енергетики та сільського господарства", — зазначили в Інституті світових ресурсів.

Крім прямих вигод, пов'язаних із захистом і поліпшенням врожаю, агровольтаїка може підвищити енергетичну незалежність сільських громад і створити нові робочі місця. За словами експертів, для прискорення переходу до чистішої енергії потрібна відповідна політика і залучене місцеве керівництво.

66 найважливіших об'єктів "Укренерго" укриє антидроновий захист, що витримає атаку "Шахедів"

вівторок, 20 серпень 2024, 8:05

В Україні на фінальну пряму вийшло будівництво першої черги антидронового захисту високовольтного обладнання на 41 об’єкті компанії, яким керує "Укренерго". Ще на 22 об’єктах компанії будівництво першої черги захисту завершує Державне агентство з відно...

За чи проти: Соціологи з'ясували, як українці ставляться до легалізації медичного канабісу

вівторок, 20 серпень 2024, 7:44

Відносна більшість українців позитивно ставляться до легалізації медичного канабісу. Останнім часом ставлення до легких наркотиків змінюється, передають Патріоти Україниз посиланням на дані опитування КМІС. На базове запитання (без додаткової інформаці...