Не тільки велика вода та інфекційні хвороби: Херсонцям загрожує несподівана небезпека після повені

Повінь у Херсонській області, викликана підривом Каховської ГЕС, створила для України ще одну несподівану проблему, яка буде існувати десятиліттями – міни, віднесені водою з мінних полів, які тепер розсіяні по всій зоні паводку, передають Патріоти України.

Як пише Reuters, на проблему звернули увагу в Міжнародному комітеті Червоного Хреста (МКЧХ). Відзначається, що частина вибухонебезпечних предметів так і залишилася на мінних полях, а частина осіла в річковому мулі, а то і просто в полях, садах і дорогах на величезній території.

"У минулому ми знали, де знаходиться небезпека. Тепер ми не знаємо. Все, що ми знаємо, це те, що вони знаходяться десь нижче за течією", - заявив глава відділу по боротьбі зі збройовим забрудненням МКЧХ Ерік Толлефсен.

Він зазначив, що знайдені під водою в Данії в 2015 році міни часів Другої світової війни виявилися все ще активні. Відповідно нинішнє мінне забруднення Херсонщини - це проблема на десятиліття.

Толлефсен сказав, що проблема з мінами полягає не обов'язково в їх номінальній кількості, а в тому, де вони були встановлені, особливо в такій країні з розвиненим сільським господарством, як Україна.

Він повідомив, що в районах нижче за течією від греблі є мінні поля протипіхотних і протитранспортних мін, встановлених сторонами конфлікту.

Під час візиту в середу в Херсон, сильно постраждалий від стихії, віце-прем'єр-міністр України Олександр Кубраков також попередив про небезпеку, яку представляють плавучі міни, а також про поширення хвороб і небезпечних хімічних речовин в паводкових водах.

Ситуація змінилась: В Україні обвалилися ціни на овоч, який купують усі

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:59

В Україні подешевшала картопля. Знову українські виробники картоплі змушені знижувати ціни на свою продукцію, передають Патріоти України з посиланням на East Fruit. За словами ключових гравців ринку, на цьому тижні пропозиція картоплі лишалася високою...

Загроза для врожаю? Синоптикиня розповіла, де в Україні очікувати заморозків у вихідні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:52

На вихідних, 20 та 21 квітня, у більшості регіонів України очікуються нічні заморозки. Проте вдень температура повітря може піднятися до +18 °C. Про це повідомляє синоптикиня Наталка Діденко, передають Патріоти України. Зазначається, що у більшості об...