Не варто вірити "відосикам" влади: Масове тестування на коронавірус в Україні неможливе

Для того, щоб мати потрібну кількість епідеміологів, Україні знадобляться десятиліття.

Незважаючи на те, що команда президента Зеленського обіцяє поставити виробництво в Україні ПЛР-тестів на потік, а також завезти їх з-за кордону, масове тестування населення забезпечити не вдасться - для цього у нас не вистачить фахівців. Про це в інтерв'ю розповів колишній глава Державної санітарно-епідеміологічної служби України Святослав Протас, передають Патріоти України.

Протас упевнений, що така ситуація викликана ліквідацією санепідслужби та спеціалізованої освіти. «У нас немає стільки людей, які могли б сформувати бригади, щоб працювати цілодобово і збільшити в рази пропускну здатність тих лабораторій. Тому, на жаль, більше, ніж ми робимо, а це в середньому десь близько 100 досліджень на одну область - більше ми не зможемо. Просто в силу відсутності медичних кадрів не в змозі будемо проводити», - пояснив Протас.
За його словами, для того, щоб заповнити кількість епідеміологів, Україні знадобляться десятиліття (Україна не готує епідеміологів протягом 5 років). При цьому він додав, що ситуація могла б бути ще гірше, якщо б в 2009 році централізовано не було закуплено обладнання для проведення так званої полімеразної ланцюгової реакції - саме ці лабораторії поки дозволяють проводити тести на виявлення коронавируса. Але Україна була в кроці від знищення цих лабораторій.
За словами Протаса, сьогоднішній головний санлікар Віктор Ляшко підготував законопроект і погодив його з колишнім міністром охорони здоров'я Зоряною Скалецькою про повну децентралізацію лабораторій, що залишилися від санітарно-епідеміологічної служби. Їх повинні були знищити вже в цьому році.
«Це просто Господь Бог уберіг нашу державу від цього. Ми мали б зараз проблему діагностики такого масштабу, наслідки якої були б непередбачувані», - розповів Протас. Масове придбання швидких тестів Протас порівняв з розкраданням на армії.
Джерело: УНН

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...