Не всі та не у кожного: У кого й чому можуть забрати авто на потреби ЗСУ

Згідно зі змінами, які запроваджуються новим законом про мобілізацію, тепер в Україні можуть безоплатно вилучати автомобілі в українців на потреби Збройних сил із матеріальним відшкодуванням після демобілізації. Однак забиратимуть авто не в усіх і за певних умов.

Так, у фізичних осіб вилучатимуть транспорт, якщо у власності у них не одне авто, а у юридичних осіб можуть вилучити до чверті наявних транспортних засобів. Деталі розкрила юристка Євгенія Захарченко у коментарі "Суспільному".

Підписаний президентом України закон №10449 про мобілізацію передбачає можливість безоплатного вилучення в українців автомобілів на потреби ЗСУ. Однак, наголосила юристка, вилучатимуть машини не в усіх: норма не стосується людей, які мають у власності лише один автомобіль. Якщо ж у власності громадянина є кілька транспортних засобів, вилучити можуть той, що більше підходить для оборонних потреб, – і лише після оцінки його ринкової вартості.

Підпадають під дію закону й підприємства та організації усіх форм власності. У них можуть вилучити до 25% наявного транспорту.

Захарова додала, що кількість і тип машин, згідно з мобілізаційним планом, будуть встановлювати місцеві держадміністрації, вони ж орієнтуватимуться на запит ЗСУ зі списком необхідних авто. Правом забирати транспорт наділені працівники терцентрів комплектування, Служби безпеки України та Головного управління розвідки.

Після формування в областях мобілізаційного замовлення ТЦК та власник автомобіля, що підпадає під вилучення, оцінюють ринкову вартість машини, її технічний стан і складають акт прийому-передачі. Опісля транспорт ставлять на облік у терцентр комплектування і можуть вилучати.

Якщо власнику авто повідомили, що його транспорт заберуть для ЗСУ, то він не може виїжджати на ньому за межі області, країни, продавати, дарувати чи передавати під заставу. Залишати межі регіону дозволяється після повідомлення ТЦК і на строк не більше ніж один місяць.

Інформацію про наявні транспортні засоби у людей ТЦК отримає від органів, що ведуть їхній облік, – це МВС, Державна служба морського та внутрішнього водного транспорту й судноплавства.

Повернути машину власнику мають протягом 30 днів після оголошення демобілізації. Порядок компенсації збитків, заподіяних транспортним засобам, має визначити Кабмін.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...