"Не звинувачуйте Рому": Дівчина Протасевича написала перші листи із СІЗО і розповіла про віщий сон (фото)

Затримана в Мінську росіянка Софія Сапега відправила сім'ї перші два листи із СІЗО КДБ Білорусі. У них дівчина попросила не звинувачувати колишнього головного редактора Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича і розповіла про віщий сон. Фрагменти листів, написаних 1 і 3 червня, опублікувало видання ВВС з дозволу матері Анни Дудіч. У них Сапега описала життя в слідчому ізоляторі, передають Патріоти України.

Нагадаємо, що 23 травня Сапегу і Протасевича затримали в аеропорту Мінська після того, як білоруська влада посадила літак Ryanair, на якому пара летіла з Афін до Вільнюса.

"Єдиний страх, який терзає мене, – це страх відстати. Відстати від життя, воно ж таке нестатичне. Боюся вийти ніким і абсолютно непотрібною суспільству. Страшно, що так і не захистила дисертацію. Сьогодні третє число, день, коли я повинна була вранці захистити магістерську дисертацію, а ввечері піти з Ромою в ресторан, пити шампанське, їсти пасту, зустрічати літо, цілуватися і любити. Однак вийшло все трохи інакше. Замість цього вранці я поснідала кашею, потренувалася, а ввечері випила чай із печивом. Одна. Не було захисту, не було Роми, ресторану і холодного шампанського. Не було свята і любові. Але зате був чай. Про це дуже гірко думати, але, здається, в житті ще багато всього трапиться, а я це пропущу. Мені не хотілося про це писати, але поділитися мені ні з ким і я не втрималася. Вибачте", – написала Сапега.

"Я ніколи не вірила у віщі сни та інше. Але... в ніч перед вильотом з Афін Ромі приснився сон, що ми приземляємося в Мінську. Він раніше говорив, що йому сняться віщі сни. Шкода тільки, що це був один із них. Прошу, не варто звинувачувати Рому в тому, що все так вийшло. Він оберігав і дбав про мене, як умів. Це можна назвати любов'ю. Далі все буде розвиватися нелегко, але сподіваюся, пройде цей шлях достойно", – продовжила у своєму листі дівчина.

"Сьогодні ввечері я отримала два ваших листи. Зізнатися чесно, це було вперше за весь час, коли я заплакала. Я не плачу тут. У першу добу я познайомилася з дівчиною, вона тоді в прямому сенсі не дала мені замерзнути. Також вона мені сказала, що я на все життя запам'ятаю перший лист. І мала рацію – я запам'ятаю кожен рядок, кожну пропозицію. Я запам'ятаю це почуття", – розповіла затримана.

"Що стосується мене, то я тримаюся, дуже багато читаю, постійно читаю. Тільки що дочитала "Тривожне щастя" Івана Шамякіна. 600 с. за три дні. Присідаю сто раз вранці, спочатку прес та інше. Пишу щоденник. Тепер нарешті на такі речі часу в мене достатньо. Я справляюся", – підсумувала Сапега.

"Я почала орієнтуватися за дзвонами! Оскільки живу я поки поза точного часу, годинника в мене тут немає, зате є дзвони! За вікном кожну годину вони пробивають певну і рівну точному часу кількість разів. Так я орієнтуюся. У дзеркало себе не бачила з 25-го числа, тому стан шкіри визначаю руками, це навіть цікаво. До речі, дзеркало не приймали, тому що воно було не таких параметрів. Потрібно маленьке кишенькове і в пластмасовій рамці", – написала дівчина.

"Хочу сказати, точніше написати, що я не здаюся. Я тримаюся. Почала усміхатися. Вперше в житті радію таким дрібницям, як співу птахів, сонечку, цікавій книзі. Дійсно радію. Не звертаю увагу на деякі дрібниці. Навіть відрослі нігті, брови тощо мене не бентежать більше:)" – розповіла вона родині.

У листах Сапега описала життя в слідчому ізоляторі. Дівчина зазначила, що її регулярно відвідує лікар і "коле глюкозу для апетиту".

"Я їм, добре їм, чесно! Ваші солодощі та інше відлітають досить швидко :) Так, тут є лікар і він регулярно мене відвідує. Приємна людина. Виписав мені заспокійливе і коле глюкозу для апетиту. Він просить називати це сироваткою правди :) Не передати, як приємно, що тобі телефонують і пишуть друзі з університету. Правда – дуже. Передайте їм, будь ласка, великий привіт, скажіть, що я дуже це ціную. Я пишаюся, що в мене є такі люди, як вони! Передайте їм це!" – розповіла Сапега.

"З чуток і ваших листів (новин тут у мене немає), я розумію, що стала трохи відомою. Ніколи б не подумала, що таке станеться. Тим більше зі мною. Це теж лестить. Як і говорила, хай мені пишуть листи", – підсумувала дівчина.

Це ще не кінець! Кліматологиня попередила українців про нові бурі з пилом із Сахари

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:45

Пил із Сахари, що долітає до України, рідкісне явище, але воно підпорядковується атмосферній циркуляції. Влітку українцям варто очікувати його повернення. Про це в ефірі телемарафону заявила кліматологиня, фахівчиня в галузі зміни клімату та довгострок...

МЗС обмежило надання консульських послуг: У "Слузі народу" виступили з заявою

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:23

Дії Міністерства закордонних справ щодо призупинення надання консульських послуг чоловікам призовного віку за кордоном є надзвичайним заходом, поки закон про мобілізацію не набрав чинності. Адже можуть виникати кризові ситуації, зокрема, в оновленні до...