Небезкорисний "друг": Популярний серед українців антивірус потайки майнить криптовалюту

Він працює у в фоновому режимі, а видалити його можна лише вручну через файловий менеджер.

У червні 2021 року розробники Norton 360 вбудували у свій антивірус майнер криптовалюти – "ПК і захищений, і заробляє", мовив слоган. Тоді в компанії запевняли, що таким чином вони намагаються захистити користувачів від шкідливого ПЗ для майнінгу, зазначають Патріоти України.

Днями користувачі антивірусу стали скаржитися на неможливість відключення вбудованого в нього майнера Norton Crypto. Згідно з назвою, вона призначена для майнінгу криптовалюти (а саме Ethereum) "коли ваш ПК не використовується" (цитата з офіційного FAQ).

Здавалося б, нічого кримінального в цьому немає – тим більше якщо користувач сам погоджується з установкою майнера та його активацією. Але річ у тому, що під час своєї установки Norton Antivirus ніяк не повідомляє про те, що заодно буде встановлений ще й криптомайнер. Ба більше, функція майнінгу активується, коли антивірус знаходиться в режимі очікування, попри заяви розробників, що Norton Crypto за замовчуванням неактивний.

У власників піратських версій Windows почали красти гроші з криптогаманцівПікантності ситуації додає той факт, що видалити криптомайнер просто так не вийде. Для цього потрібно знести весь антивірус і почистити реєстр. Як зауважили користувачі Reddit, новий компонент антивірусу поводиться точнісінько як шкідливе ПЗ.

Хто в зоні ризику

Криптомайнер, вбудований в антивірус Norton 360, запускається далеко не на всіх ПК, навіть якщо не зняти потрібну галочку при установці. Проблема зачіпає наступні пристрої:

  • Windows 7 SP1;
  • Windows 8;
  • Windows 8.1;
  • Windows 10;

Підтримка "одинадцятки" на момент публікації матеріалу реалізована не була, та й на урізаній Windows 10s майнер теж не запуститься. Також проблема обійде стороною власників ПК на базі Apple macOS або сучасних дистрибутивів Linux.

Затримано військових, які розстріляли поліцейських на Вінниччині (фото)

субота, 20 квітень 2024, 13:14

Військових, яких розшукували за розстріл поліцейських на Віниччині, затримано. Про це повідомили українські ЗМІ, передають Патріоти України. За попередніми даними, вони здалися самі. Раніше стало відомо, що Вінницька спеціалізована прокуратура у сфері ...

Завдяки протестам українців: У Нью-Йорку скасували участь артистів балету з Росії у гала-концерті (фото)

субота, 20 квітень 2024, 12:44

У Нью-Йорку скасували участь артистів балету російського Маріїнського театру у гала-концерті, присвяченому 25-й річниці престижного балетного конкурсу Молодіжний гран-прі Америки, який мав відбутися 18 та 19 квітня. Про це повідомила посол України у СШ...