Небезпечний страйк проти пустопорожніх обіцянок влади: Український військовий "добровільно демобілізувався" і вимагає прийняття Радою чітких термінів служби

Тенденція дуже небезпечною для обороноспроможності держави. Владі нагадують, обман ветеранів може дуже дорого коштувати усім

Військовослужбовець 56 окремої мотопіхотної Маріупольської бригади Сергій Гнезділов оголосив, що самовільно залишив частину. Так він прагне привернути увагу до відсутності встановлених термінів служби у війську та того, що за Конституцією громадяни України мають обовʼязок захищати державу. Про це він розповів hromadske, передають Патріоти України.

Вперше публічно Сергій оголосив про те, що самовільно залишив частину і вже третій день як «добровільно демобілізувався» під час «Фестивалю думок». Військовий поділився, що перед тим, як таки розповісти про рішення, у нього ще виникали «певні переживання», а втім, зараз він переконаний, що «все зробив правильно» — каже, що не може замовчувати проблему щодо демобілізації.

Він висловив сподівання, що це стане прецедентом, і водночас заявив, що «абсолютно готовий до наслідків» та того, що «будь-якої миті» його можуть затримати.

«Багато військовослужбовців підтримують і кажуть про те, що це дуже наболіле питання. Багато хто каже, що “ти робиш все правильно, але це може зіпсувати тобі життя”. Але про яке зіпсоване життя ми говоримо, я пʼять років віддав цій країні — я хочу визначеності», — наголосив Гнезділов.

На думку Сергія, нині державна політика в питанні демобілізації відсутня: «Складається враження, що це війна лише тих, хто колись на неї прийшов».

«Ми піхоту без ротації, без відпусток довели до такого стану, що вони готові вже отримати каліцтво, щоб від них від’є*алися», — наголосив він.

Водночас Сергій нагадав, що 65 стаття Конституції передбачає, що «Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України […] є обов'язком громадян України».

«Всі мають пройти БЗВП, всі мають отримати свій номерок мобілізаційної черги і всі мають бути готові стати до лав ЗСУ. Триває національна війна», — вважає військовий.

Сергій переконаний, що питання перепочинку піхоти та встановлення чітких термінів служби на фронті — «питання національної безпеки». Своїм вчинком він хоче донести до влади та суспільства «необхідність розмови» та розвʼязання цієї проблеми.

За його словами, поки офіційної реакції на його рішення не було. Він також запевнив, що попередньо ні з ким не координував рішення про «публічне СЗЧ».

Демобілізація

Перед тим як за закон про мобілізацію голосували в другому читанні, з нього виключили норми про демобілізацію та ротацію. ЗМІ писали, що такі зміни в законопроєкті ініціював головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський.

У квітні в Міноборони казали, що від парламентського комітету є доручення протягом 8 місяців розробити новий закон, який стосуватиметься безпосередньо ротації та демобілізації. Проте згодом відомство оголосило, що планує внести законопроєкт на розгляд Верховної Ради впродовж найближчих кількох місяців.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...