Недоімперії Х**ла ще не кінець: NASA все одно заплатить Росії за політ на "Союзі", попри успіх SpaceX

NASA збирається заплатити "Роскосмосу" за політ одного зі своїх астронавтів. А російські космонавти, швидше за все, полетять у космос з території США наступного року. Тому ті, хто думали, що історичний запуск пілотованої місії SpaceX Crew Demo-2 змінить всю гру, повинні подумати ще раз, пише Forbes, передають Патріоти України.

Після того, як два астронавти NASA вирушили на МКС з території США вперше за майже десятиліття, покінчивши, здавалося б, з американською залежністю від послуг Росії, було багато розмов про руйнівні наслідки для російської космічної програми. Дехто в SpaceX навіть трохи зловтішався. Але не все так просто. Співпраці між США і Росією в цій сфері ще не настав кінець.

У NASA вже оголосили, що відправлять астронавта Кейт Рубінс на шість місяців на МКС в ролі інженера і члена екіпажу Expedition 63/64. Вона полетить туди на кораблі SpaceX з території Флориди за ціною 55 мільйонів доларів за місце? Ні!

Рубінс здійснить свою подорож разом з космонавтами Сергієм Рижиковим і Сергієм Куд-Свєрчковим з російської агенції "Роскосмос". Разом вони стартують на "Союзі МС-17" з космодрому "Байконур" в Казахстані 14 жовтня 2020 року. І NASA заплатить за місце для Рубінс 90 мільйонів доларів так, ніби Crew Dragon від SpaceX нікуди й не літав.

"Цей варіант контракту передбачає сплату 90 мільйонів доларів за одне місце в складі екпіпажу місії восени 2020 року включно з тренуванням і підготовкою до запуску, операціями в польоті й під час приземлення, а також включно з порятунком екіпажу впродовж тривалої місії й доставкою невеликого вантажу на станцію й з неї", - сказала прес-секретар NASA Стефані Шерхолц.

"Сума також включає допоміжні послуги, пов'язані з запуском і приземленням", - додала вона. Однак, цілком можливо, що Рубін стане останнім астронавтом США, який вирушив на МКС з Казахстану на російському судні.

"NASA повністю впевнена, що комерційні провайдери США будуть доступними в 2020/2021 роках, а в подальших покупках місць у "Союзах" більше не буде потреби", - сказала Шерхолц.

Forbes нагадує, що астронавти NASA Майкл Хопкінс, Віктор Гловер, Шенон Вокер, а також астронавт японської космічної програми JAXA Соічі Ногучі вирушать на МКС на борту SpaceX Crew Dragon 20 серпня 2020 року. Чому Рубін не може полетіти з ними? Адже в космічному кораблі від компанії Ілона Маска 7 місць для екіпажу.

"У випадку місій комерційних підрядників NASA уклала контракт про 4 місця. NASA використовує додатковий простір для доставки більше 100 кілограмів вантажу на станцію і назад під час кожної місії", - пояснила Шерхолц.

Якщо політ Рубін на "Союзі" буде останнім, тоді "Роскосмосу", можливо, доведеться зіштовхнутися з іншим сценарієм. Без щедрих чеків від NASA російська агенція може почати платити SpaceX і Boeing за місця на борту.

NASA веде обговорення з "Роскосмосом" про майбутнє "Союзу" і операційні комерційні пілотовані місії, які будуть включати членів екіпажу від США і космонавтів для продовження безпечної роботи космічної станції", - сказала Шерхолц.

"Очікується, що космонавти зможуть літати на Crew Dragon і Boeing Starliner і навпаки. Точні деталі, як це буде відбуватися, ми зараз обговорюємо", - додала вона. Boeing збирається здійснити безпілотний тестовий політ корабля CST-100 Starliner до кінця 2020 року.

Посол розповів, як змінилося ставлення Ізраїлю до українських біженців за останні два роки

п’ятниця, 19 квітень 2024, 1:45

Ізраїль став набагато відкритіший до співпраці з Україною. Українським біженцям надається безпрецедентна допомога, зокрема їм продовжують туристичні візи та дали право на роботу. Про це в інтерв’ю "Главкому" розповів посол України в Ізраїлі Євген Корні...

Безпрецедентний жест щодо іноземця: Зеленський нагородив орденом "За заслуги перед Україною" Алена Делона

четвер, 18 квітень 2024, 22:08

Президент України Володимир Зеленський нагородив легенду французького кіно Алена Делона орденом «За заслуги перед Україною». Про це повідомив посол України у Франції Вадим Омельченко у соцмережах, а також на французькому телебаченні, передають Патріоти...