Неймовірно, але факт: Павук вполював тварину в 10 разів більшу, ніж він сам (відео)

Більшість павуків, зокрема відомий вид благородної псевдовдови (Steatoda nobilis), не є небезпечними для людей. Проте ці маленькі хижаки завдовжки 1,5 сантиметра здатні завдавати вражаючих ударів своїм жертвам і навіть ловити хребетних, які значно більші за них. Дослідження, проведене минулого року, вже вказало на здатність благородних псевдовдов полювати на ящірок і кажанів, а тепер стало відомо, що вони також здатні атакувати землерийок. Про це повідомляють Патріоти України із посиланням на Science Alert.

Зоологи випадково отримали відеозапис, на якому зафіксовано, як маленький павук атакує і вбиває карликову землерийку (Sorex minutus). Для порівняння: довжина благородної псевдовдови всього 1,5 см, тоді як карликова землерийка може сягати 5 см в довжину, не рахуючи хвоста. На відео видно, як мініатюрний павук безпосередньо нападає на жертву, яка в десять разів більша за нього.

Варто зазначити, що хребетні тварини часто стають здобиччю для більших павуків, зокрема тарантулів. Водночас ці тварини можуть становити серйозну загрозу для дрібніших павуків, які не здатні впоратися з великою здобиччю.

Відомо, що благородні псевдовдови, як і чорні вдови, використовують сильну отруту та міцний шовк для полювання на більшу здобич. Зоолог Дон Стреджесс зафіксував на відео, як павук зловив землерийку. На кадрах видно павутину, в якій заплуталася жертва. Вона все ще проявляла ознаки життя.

Дослідження показало, що павук зміг підняти землерийку на висоту близько 25 см, а потім харчувався нею протягом трьох днів, після чого викинув залишки. Зоологи встановили, що від жертви залишилися лише хутро та кістки.

Науковці досі не з’ясували, як павук спіймав землерийку, але вважають, що це не було випадковістю. За останні п'ять років це вже третій випадок, коли представники цього виду полюють на великих хребетних. Вчені вважають, що це може бути ознакою адаптації до "традиційного хижацтва хребетних".

Зоолог з Університету Голуея Мішель Дюгон зазначила, що результати дослідження підтверджують, що благородні псевдовдови відмінно пристосовані до полювання на значну здобич завдяки своїм потужним природним здібностям. Цей випадок є першим задокументованим полюванням павука псевдовдови на землерийку в історії спостережень.

Ціни злетять до 130 гривень за пачку сигарет! Коли і чому може зрости зрости вартість тютюнових виробів

четвер, 3 жовтень 2024, 22:40

Серед численних змін з 1 жовтня на українців очікує також неприємний сюрприз у вигляді зростання цін на сигарети. Щоправда трапиться це лише у 2025 році, але через зміни в законодавстві, які набудуть чинності в жовтні поточного року, передають Патріоти...

Субсидії на опалювальний сезон: кому доведеться їх оформляти з нуля і як це простіше зробити

четвер, 3 жовтень 2024, 22:25

З 1 жовтня розпочався період призначення субсидій на оплату комунальних послуг на весь термін опалювального сезону, тобто той, хто отримав її до 30 листопада, зможе оплачувати комуналку за допомогою держави. При цьому ті, хто вже отримує субсидію, може...