Неймовірно прекрасний: Відео річки Дністер з висоти пташиного польоту (відео)

Дністер і його долина є унікальною пам’яткою природи.

Стоп-кадр з відео

Річку Дністер та село Дорошівці Чернівецької області показали з висоти пташиного лету у неймовірному відео, передають Патріоти України.

Село Дорошівці – древнє українське поселення. Перша згадка про село в історичних документах датується 1617 роком.

Розташоване у долині Дністровського каньйону на правому березі річки на висоті 140 м над рівнем моря. Дністер і його долина є унікальною пам’яткою природи, адже у своїй середній течії він перетинає південно–західний схил Подільського плато і утворює надзвичайно мальовничий каньйон із стрімкими схилами та глибиною врізання від 60 до 130 м.

Дністер біля Дорошівців має ширину близько 200 метрів та глибини до 2,5 м, швидкість течії становить від 0,5 до 1 м/сек. Вода у річці, хоча іноді, особливо після злив, буває мутною, за мікробіологічними показниками є однією з найчистіших в Україні.

Північний лівий берег Дністра стрімко піднімається над водою на 80 м. Нагорі він оголює скельні породи. Правий берег річки, уздовж якого розкинулося село, є пологим та утворює пляжі з галькою зручні для купання. З півдня село оточує високий вкритий лісом правий схил Дністровського каньйону з найвищою точкою 289 м над рівнем моря (гора Чахор). Біля самого центру села цей схил прорізає невеличкий потічок, уздовж якого мальовничою долиною тягнеться дорога, що з’єднує Дорошівці із Заставною.

На західній околиці села, де русло розділяється на дві протоки, є великий острів — улюблене місце відпочинку селян і приїжджих. Вище за течією від острова височить вкрита лісом Василівська стінка, яка оголошена геологічною пам’яткою природи. Під урвищем в руслі річки водою вимитий глибокий — понад 10 м — вир, де у суворі зими переховується маса риби. І з цієї причини півкілометрова ділянка русла охороняється як іхтіологічний заказник «Василівська вирва».

Нижче за течією на схід від села біля самого берега розкинулася велика галявина, де можна порибалити. Від галявини стрімко піднімається вкритий деревами схил каньйону, нагорі якого знаходиться хутір Дорошівці. Звідти відкривається чудовий краєвид каньйону з річкою і селом. Піднімаючись дорогою до хутора, можна напитися чистої джерельної води з чисельних потічків, а також побачити водоспад.

Змусили через правила "Укрзалізниці": Військовослужбовець Нацгвардії змушений був їхати в тамбурі потяга (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:44

Військовослужбовець Нацгвардії дорогою від Києва до Чернігова змушений був їхати в тамбурі потяга, бо йому не дозволили зайняти своє місце згідно з придбаним квитком через його службову собаку – лабрадора. Про цей випадок повідомив на своїй сторінці у ...

Була готова померти: Зірка українського тенісу ледь не загинула на Мальдівах

четвер, 28 березень 2024, 21:03

Українська тенісистка Марта Костюк (№ 26 WTA) розповіла про те, як мало не загинула на заняттях серфінгом. Дівчина зізналася, що готова була померти під час відпочинку, передають Патріоти України. «Якось ми займалися серфінгом у Лос-Анджелесі і мій чол...