Нейромережа відновила тексти Стародавньої Месопотамії: Стало відомо, що вдалося прочитати (фото)

Вчені з Каліфорнійського університету за допомогою нейромережі відновили пошкоджені фрагменти текстів на глиняних табличках часів Стародавньої Месопотамії. Про це повідомляється на сайті Національної академії наук США, передають Патріоти України.

Проблема полягала в тому, що з часом на глиняних табличках з'являються тріщини і плями, що ускладнює розшифровку клинопису. Мова йде про сотні тисяч табличок, більшість з яких пошкоджені або мають прогалини. Це документальні джерела політичної, економічної та соціальної історії Древньої Месопотамії.

Месопотамський клинопис, одна з перших відомих форм письма, імовірно був винайдений в кінці четвертого тисячоліття до нашої ери і спочатку використовувався для запису щоденного бухгалтерського обліку на глиняних дощечках.

За допомогою нейромережі вчені з'ясували, що у клинописних текстів 3 основні частини: розділ, що складається з одного або декількох пунктів; список свідків, який іноді супроводжувався їх печатками на табличці; підпис писаря, що складається з його імені і походження писаря, місця написання таблички і точної дати.

Адміністративні тексти в основному були в формі списку з описом об'єкта та сторони. У них використовували скорочені формули і конкретні ключові слова. У них переважно вказана дата, але немає підписів автора і списків свідків.

Оскільки кількість оцифрованих текстів буде рости, нейромережу можна навчити відновлювати тексти інших жанрів, наприклад наукові або літературні.

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...