"Немає чим за газ та світло заплатити": Народний артист розповів, яку пенсію отримують легендарні українські співаки

Відомий співак, композитор та народний артист України Іван Попович заявив, що має пенсію 5 тис. грн в місяць. Також він розповів про тяжку долю багатьох українських зірок після завершення кар'єри, передають Патріоти України.

Попович повідомив, що пенсії йому вистачає лише на те, аби «заправити машину і доїхати із Закарпаття до Києва». До слова, така ж пенсійна виплата і у Василя Зінкевича, народного артиста, Героя України, пісні якого ввійшли до золотого фонду української музики XX століття.

«Василь Зінкевич мені розказував, що він був у Кабінеті міністрів, розповів там, що свого часу він приносив філармонії мільйони, то мовляв, що ж це за несправедливість, і на що ж йому жити? Знаєте, що він почув у відповідь? «На жаль, ми вам нічим не можемо зарадити: у вас була ставка». Тоді ж, у совецькі часи, я в мюзикхолі отримував 250 рублів, стільки ж і Василько у філармонії. Уряд від цього відштовхується, коли нараховує пенсію», – пояснив Попович.

За його словами, наразі артист має можливість «заробити копійку» та прогодувати родину, проте не всі відомі люди на пенсії мають таку змогу. Попович виокремив театральних артистів і наголосив, що вони «ледь складають копійку до копійки». На думку композитора, в Україні дуже знецінилося звання Народного артиста.

«Я пригадую, коли я був ще студентом консерваторії, і отримував запрошення у Палац «Україна», то на Анатолія Солов’яненка, Дмитра Гнатюка дивився, як на богів. Гнатюк двічі знімався в моїй програмі «На гостину до Івана Поповича». А коли він помер, я звернувся до Національної телекомпанії із пропозицією: покажіть ці програми. Вони відповіли: ми дали у новинах про те, що помер Гнатюк, і все. Один раз було навіть таке, що Дмитро Гнатюк мені зателефонував і питав, чи немає можливості виступити на моїх концертах, бо нема чим навіть за світло і газ заплатити», – пригадав Попович.

Причину такої скрутної ситуації в українських артистів Іван Попович вбачає у політиці держави. До прикладу, він зауважив, що зараз Національну раду з питань телебачення і радіомовлення очолює Ольга Герасим’юк, до якої Попович ставився з повагою протягом багатьох років. Але дивлячись на те, які пісні «крутять на радіо», артист робить висновок, що все одно у цій сфері всі керуються певними вказівками.

«Чи це Зеленський, чи це Порошенко, чи це Ющенко – у будь-якого президента мав би бути радник, який би відстоював інтереси тих людей, про яких ви кажете. Чому зараз ми не чуємо Алли Кудлай, Лілії Сандулеси, Білоножків, Поповича? Де-не-де щось прозвучить, і то – за гроші. Деякі мої колеги так пробиваються. Я не збираюся нести гроші нікому. А ще на всіх радійних каналах придумали, що пісня має бути не більше трьох хвилин, якщо більше – не приймають. Це якийсь маразм!», – обурився народний артист.

Водночас Попович додає, що розуміє, зараз в Україні війна, і питанням культури приділяють значно менше часу та уваги. До слова, Іво Бобул повідомив, що розмір його пенсії – 5 тис. грн, а для комфортного життя потрібно $5 тис. на місяць.

Джерело: Главком

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...