Немає такого закону: Артистів-колаборантів не можуть позбавити почесних звань

Після окупації у Херсоні лишились працівники театру, які згодом погодились співпрацювати з окупантами. Співпрацю з ними зупинили ще в червні, але позбавити звань "заслужених" та "народних" поки неможливо. Про це повідомили на офіційній сторінці Херсонського театру імені Миколи Куліша, передають Патріоти України.

"23 із 250 співробітників нашого театру – колаборанти. Здавалось би, менше 10%, але від цього не краще – люди, які працювали з нами пліч-о-пліч, яким довіряли, без докорів сумління зрадили цю довіру", – йдеться у дописі.

Генеральний директор та художній керівник театру Олександр Книга у коментарі для "УП.Життя" зазначив, що колаборанти не отримують зарплату з 1 червня. "Але ми не можемо позбавити їх звання, бо воно надається довічно. Наразі немає закону, який би міг це зробити, тому це можна вирішити виключно через суд", – сказав він.

Керівник херсонського театру пояснив, що спершу у суді мають довести, що людина була колаборантом. На підставі цього рішення – позбавляти звань "Народний артист України", "Заслужений артист України", "Заслужений діяч" та "Заслужений працівник" тощо.

За його словами, депутати розглядають законопроєкт, який передбачає відповідні зміни для спрощення цієї процедури.

Олександр Книга розповів, що більшість колективу також виступає за те, щоб позбавити колаборантів почесних звань: вони звертаються до усіх можливих інстанцій, аби отримати результат.

"Так, усі працівники, артисти отримали ці нагороди заслужено, люди дійсно працювали. Наприклад, Валерій Шелудько звільнився десь за рік до початку повномасштабного вторгнення. Він пропрацював у театрі понад 40 років і вже мав вийти на пенсію. Але зараз – очолює театр під керівництвом колаборантів.

Або Ружена Рубльова – золотий голос Херсонщини, народна артистка України, яка проїхала з гастролями чимало країн, виступала на великій сцені у Москві разом з Путіним", – зауважив гендиректор театру.

Він додає, що Херсонський театр та актори були осередком українською культури. Та попри усі зусилля, частина колективу "засмутила" своїми діями. Він додає, що про зраду цих людей не забудуть. "Невідворотність покарання повинна існувати: зрадники мають отримати по заслугах", – підкреслив Олександр Книга.

Чи буде "бонус" після Великодня? Скільки вихідних українці матимуть у травні - пояснення

середа, 24 квітень 2024, 10:24

У 2024 році християни східного обряду (греко-католики і православні) святкуватимуть Великдень у неділю, 5 травня. Зазвичай після святкування, у понеділок, українці мали вихідний, передають Патріоти України. Раніше у Кодексі законів про працю було зазна...

У Румунії ведмідь ледве не загриз іноземну туристку, яка хотіла зробити з "милим створінням" селфі (відео)

середа, 24 квітень 2024, 9:40

У Румунії британська туристка, імʼя якої не називають, ледь не залишилася без руки через любов до фотографування диких тварин, а саме – ведмедя. Інцидент закінчився пораненням, яке не загрожує життю 72-річної жінки. . Під час шпиталізації вона розпов...