Неможливо без дозволу ТЦК: Які послуги чоловіки не отримають без перебування на обліку

В Україні під час мобілізації чоловіки призовного віку можуть влаштуватися на роботу і навчання за умови наявності військово-облікових документів. Окрім того, є й інші послуги, якими чоловіки не можуть скористатися без попереднього візиту та узгодження в ТЦК. Про це розповів керівник практики військового права ЮК "Приходько та партнери" Іван Колганов, повідомляє "РБК-Україна", передають Патріоти України.


Які послуги не отримають військовозобов’язані без візиту до ТЦК

Колганов розповів, що чоловікам призовного віку стає дедалі складніше реалізовувати свої права без згоди ТЦК. Так, військовозобов’язаний без військово-облікового документа не може влаштуватися на роботу та вступити на навчання.

Які є види військово-облікових документів

Для трьох категорій чоловіків призовного віку існують такі види військово-облікових документів:

  • для призовників – посвідчення про приписку до призовної дільниці;
  • для військовозобов'язаних – військовий квиток, тимчасове посвідчення;
  • для резервістів – військовий квиток.

"Треба звернути увагу, що приймати на роботу або зараховувати на навчання громадянина можна лише після підтвердження того, що він перебуває на військовому обліку. Також і щодо перетину державного кордону є обов'язкова вимога наявності військово-облікового документа", – пояснив юрист.

Перевіряти всі документи про військовий облік під час приймання чоловіка на роботу зобов’язані і приватні, і державні установи та організації зобов'язані. В іншому разі роботодавцю загрожує штраф.

"У постанові Кабміну від 30 грудня 2022 року №1487 "Про порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних і резервістів" передбачено, що державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи й організації, навчальні заклади й установи охорони здоров'я повинні повідомляти правила військового обліку громадян під особистий підпис у разі прийому на роботу або на навчання", – розповів Колганов.

Тож протягом тижня після прийому на роботу, навчання або звільнення, завершення навчання згадані установи повинні повідомити до ТЦК про зміну облікових даних призовників, військовозобов'язаних і резервістів. Військовий квиток також необхідний у центрі зайнятості, адже без нього військовозобов'язаний не зможе набути статусу безробітного.

Чи вимагають у лікарнях військово-облікові документи

У чинному законодавстві не передбачено жодних обмежень щодо лікування військовозобов'язаного в закладах охорони здоров'я. Однак, зауважив адвокат, на практиці все виявляється не так просто.

"Під час звернення до медичного закладу чоловіки призовного віку повинні мати при собі документи, серед яких і військово-обліковий. Але це не означає, що коли людина потребує термінової допомоги, лікарі цікавитимуться, чи вона стоїть на обліку у військкоматі. Вони зобов’язані насамперед надати необхідну медичну допомогу", – пояснив Колганов.

Він зазначив, що якщо йдеться про планову медичну допомогу чоловікові призовного віку (довготривале лікування, запланована операція), то в пацієнта вимагатимуть військово-обліковий документ. У разі відмови чоловіка відправлять до ТЦК.

Частина українців мають можливість вийти на пенсію у 55 років: Хто саме та за яких умов

вівторок, 17 вересень 2024, 0:00

Українські жінки можуть вийти на пенсію в 55 років за наявності 30 років страхового стажу або роботи в шкідливих умовах. Також передбачені перехідні положення для жінок, народжених до квітня 1961 року, які можуть вийти на пенсію раніше 60 років, переда...

Маск анонсував висадку перших астронавтів на Марс уже 2028 року. Експерти оцінили амбітну заяву

понеділок, 16 вересень 2024, 23:29

Керівник американської компанії SpaceX, мільярдер та винахідник Ілон Маск уже багато років марить ідеєю про колонізацію Марса, де начебто збирається навіть особисто провести залишок свого життя. Амбітний підприємець анонсував висадку людей на Червону п...