Несподівано: Вчені з'ясували, чому жінки більш схильні до куріння, ніж чоловіки

Жіночий статевий гормон естроген може бути причиною того, що жінки більш схильні до нікотинової залежності, ніж чоловіки, що потенційно відкриває нові шляхи для лікування. Про це пише Metro, передають Патріоти України.

Дослідники з Університету Кентуккі в США вирішили вивчити цю нерівність серед курців і незабаром виявили, що вона може бути пов'язана з гормонами.

Команда під керівництвом аспірантки Саллі Паусс виявила, що естроген індукує експресію ольфактомединів, типу білка, який бере участь в обробленні мозком винагороди і залежності.

Доведено, що нікотин пригнічує ольфактомедіни, а це означає, що взаємодія між естрогеном, нікотином і ольфактомедіном може бути причиною того, що жінки більше борються із залежністю.

Паусс висловила сподівання, що відкриття, опубліковане в журналі American Society for Biochemistry and Molecular Biology, дасть нові можливості лікування, які допоможуть жінкам кинути курити.

Вона сказала: "Наша робота мала на меті зрозуміти, що робить жінок більш сприйнятливими до розладів, пов'язаних із вживанням нікотину, щоб зменшити гендерну нерівність у лікуванні нікотинової залежності. Наші висновки мають потенціал для покращення життя та здоров'я жінок, які борються із зловживанням психоактивними речовинами. Якщо ми зможемо підтвердити, що естроген стимулює пошук і споживання нікотину через ольфактомедіни, ми зможемо розробити препарати, які можуть блокувати цей ефект, впливаючи на змінені шляхи. Сподіваємося, що ці ліки полегшать жінкам відмову від нікотину".

Дослідницька група вивчила гени, які реагують на естроген, щоб побачити, які з них виконують гормональну функцію в мозку. Вони виявили, що лише один клас генів відповідає цьому критерію – ті, що кодують ольфактомедини – що спонукало їх провести серію тестів, щоб краще зрозуміти взаємодію між ольфактомединами, естрогеном і нікотином.

Результати тестів, проведених на клітинах матки людини та щурах, показали, що активація естрогеном ольфактомединів, яка пригнічується в присутності нікотину, може слугувати "петлею зворотного зв'язку", що запускає процес нікотинової залежності.

"Цілком можливо, що це відбувається шляхом активації ділянок мозкової схеми винагороди", - пояснила Паусс. Тепер команда хоче провести подальші дослідження, які остаточно визначать, чи сприяє естроген розвитку нікотинової залежності. Дослідники також хочуть краще зрозуміти, як працюють сигнальні шляхи, що регулюються ольфактомедином, зокрема, як вони впливають на споживання нікотину.

Паусс зазначила, що ці знання будуть корисними для жінок у всьому світі, але особливо для тих, хто приймає естроген у вигляді протизаплідних пігулок або за допомогою гормональної замісної терапії. "Це пов'язано з тим, що, якщо наші висновки підтвердяться, ці речі можуть збільшити ризик розвитку нікотинової залежності у жінок", - сказала вона.

Ексміністр культури Нищук висловився про мобілізацію акторів

субота, 27 квітень 2024, 13:14

Колишній міністр культури та голова Шевченківського комітету Євген Нищук, який у квітні 2024 року став гендиректором театру імені Франка, в інтерв'ю Олексію Суханову розповів, що деякі актори театру можуть отримати бронь від мобілізації, передають Патр...

Прямо дорогою до суду: Підозрюваний у вбивстві син екссудді Аблова "опинився у реанімації"

субота, 27 квітень 2024, 12:59

Сьогодні, 26 квітня, підозрюваний у вбивстві Іван Аблов, син колишнього судді ОАСК Євгена Аблова, не з’явився на судове засідання. Його адвокати стверджують, нібито дорогою до суду він потрапив до реанімації. Водночас медзаклад цю інформацію спростовує...