Невідомі історикам грошові знаки знайшли у схованці повстанців УПА (фото)

​У Рогатинському районі Івано-Франківської області в лісі випадково виявили підземний сховок, в якому були заховані бідон і металевий ящик з-під німецьких мін часів Другої світової війни.

У схованку лежали документи УПА - звіти про бойові операції, втрати, нагороди, листівки, що закликають бойкотувати вибори до Верховної Ради Української РСР, протоколи допитів служби безпеки ОУН, передають Патріоти України з посиланням на Факти.

У бідоні також перебували раніше невідомі історикам різновиди так званих бофонів (бойових фондів). Це грошові знаки і векселі повстанців (на фото в заголовку). Найчастіше зображення на бофони наносилось тільки з одного боку. У документах є також кілька криптонімів (таємних псевдонімів) повстанців - «612», «АА».

"Треба буде розшукати родичів бійців, записаних в звіти про втрати, щоб повідомити, де загинули їхні діди і прадіди, - каже науковий співробітник Національного музею «Тюрма на Лонцького» Віктор Синицький. - У бідоні документи збереглися відмінно. А ось в металевому ящику - сильно постраждали. Після реставрації фотокопії цих знахідок розмістимо в інтернеті".Знайдені документи віддруковані на машинці. Вони стосуються декількох підрозділів повстанців, які діяли в Івано-Франківській, Тернопільській, Львівській та Волинській областях, а також в Закерзонні (етнічних українських землях, які Сталін віддав Польщі). Документація стосується періоду з грудня 1945 року по літо 1946 року.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...