Незабаром в Україні почнуть приймати заяви на компенсацію за знищене житло: Які зміни чекають на отримувачів

Вже незабаром в українців почнуть приймати заяви на компенсацію за знищене житло. Йдеться про ті помешкання, які не підлягають відновленню і ремонту. Отримувачі компенсації зможуть обрати собі новий вид житла, передають Патріоти України.

Виплати отримувачам знищеного житла стануть вже другим етапом програми єВідновлення.Про старт цього етапу програми розповіла у своєму Telegram-каналі голова партії "Слуга народу»" Олена Шуляк.

Наразі в Україні вже розпочали виплату компенсації за зруйноване житло за програмою єВідновлення. Зараз триває перша черга виплат, у ході якого гроші компенсують власникам пошкодженого житла. Йдеться про те житло, яке зазнало часткової руйнації і підлягає відновленню. Причому його ремонт має "вписатись" у 200 тисяч гривен. Це – максимальна сума, яку держава виділяє отримувачам. За такі гроші можна поставити нові вікна, двері і частково полатати дах.

Причому ці гроші дають не всім. Урядом визначені першочергові отримувачі. Серед них – військові, якізахищають Україну, інваліди, багатодітні сім'ї та ще деякі вразливі верстви населення.

Тепер, у липні, стартує друга черга цієї програми. Тоді вже почнуть отримувати гроші громадяни, чиє житло було зруйновано вщент, і не підлягає відновленню. Прийом заяв на компенсацію почнеться в Дії з 15 липня. Водночас уряд налаштовує місцеву владу вже з 15 серпня розпочати людям виплати за цим етапом програми.

"Власники знищеного житла отримають грошові кошти для фінансування будівництва будинку садибного типу, садового або дачного будинку або житлові сертифікати на придбання нового помешкання", - розповідає Шуляк.

Людям дадуть вибір, де і в якому будинку вони хотіли би надалі жити. Тобто, не обов'язково треба буде замість знищеного садибного будинку купувати аналогічний. Можна буде, скориставшись грішми з сертифікату, купити собі квартиру у багатоквартирному будинку, або навпаки. Можна буде відновити дачний будинок, або за ці гроші придбати собі приватний будинок у селі або квартиру в місті. Аналогічно можна буде обрати зовсім інший регіон для проживання – в межах України.

Таким чином, людям, дають вибір. На виділені гроші можна буде самим побудувати собі житло, або придбати нове на первинному або вторинному ринках. Є лише дві умови, які мають бути дотримані: вартість компенсації не може перевищувати вартість знищеного житла, і гроші можна буде використати лише за цільовим призначенням

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...