Ні хлопчик, ні дівчинка: Медики розповіли нові деталі про унікальну дитину у Львові

Львівські хірурги-урологи готують до операції однорічного малюка, який народився справжнім гермафродитом - в організмі дитини є як чоловічі, так і жіночі статеві залози. Ця патологія відноситься до дуже рідкісних, і за останні 10 років до львівського Охматдиту звернулися батьки тільки трьох дітей, передають Патріоти України.

Двічі хірурги успішно проводили операції, що остаточно визначають стать дитини. За словами дитячого уролога Львівської обласної лікарні Охматдит Андрія Поцюрко, вперше батьки звернулися до них, коли малюкові було 9 місяців. І на той момент було не ясно, хлопчик це, чи дівчинка, оскільки зовнішні геніталії мали ознаки обох статей.

До теперішнього моменту дитина пройшла огляд генетиками, ендокринологами, урологами, гінекологами і т.д. Каріотип малюка визначили в медико-генетичному центрі при Інституті спадкової патології НАМН України: дитина має статеві хромосоми хлопчика. При цьому УЗД-обстеження допомогло виявити, що у нього є також і жіночі внутрішні органи, які розвинені дещо краще, ніж чоловічі. Підтвердилися ці свідчення і після лапароскопічного обстеження черевної порожнини.

"Стало ясно, що у малюка є матка, маткова труба веде до яєчників, а зліва розташована незрозуміла заліза. Після дослідження з'ясувалося, що це яєчко. Отже, дитина - справжній гермафродит, який має і жіночі, і чоловічі статеві залози. Це дуже рідкісна патологія і в Україні є лише кілька фахівців, які допомагають таким дітям скоригувати їх стать", – відзначає Андрій Поцюрко.

З моменту народження малюка батьки сприйняли його як дівчинку, дали немовляті жіноче ім'я. І в результаті безлічі обстежень і консультацій було вирішено формувати дівчинку. Тепер на майбутню операцію за допомогою лапароскопії буде видалено яєчко, а також буде проведена пластика зовнішніх статевих органів. Після операції дитина буде спостерігатися у ендокринологів та гінеколога.

За словами лікаря, до теперішнього часу і матка, і яєчники дитини трохи менше, ніж повинні бути в цьому віці. Однак це питання можна відкоригувати за допомогою гормонотерапії.

Передбачається, що операція відбудеться через пару місяців. Два роки тому Львівські хірурги-урологи вже допомогли скорегувати стать ще одній дитині. Тоді було вирішено залишати статеві ознаки дівчинки, хоча спочатку дитину ростили як хлопчика, давши їй чоловіче ім'я. Зараз пацієнтці вже п'ять років, вона нормально росте і розвивається.

Що таке гермафродитизм

У медицині існує поняття істинного і помилкового гермафродитизму. Перший – коли у людини є чоловічі і жіночі статеві залози. При помилковому ж у пацієнта є статеві ознаки однієї статі, а статеві залози іншої.

Житель Тернополя намагався відправити за кордон посилки з унікальними древніми скам'янілостями, але втрутилася митниця (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 22:44

Тернополянин спакував три посилки із десятьма древніми каменями із відбитками істот, що належать до унікальних палеонтологічних зразків. Про це йдеться у повідомленні Київської митниці, передають Патріоти України. Цінні артефакти мали прямувати до США,...

"Ми не віддаємо борг державі, а боремося за власне майбутнє", - комбриг "Холодного Яру"

четвер, 25 квітень 2024, 22:03

Проведення демобілізації до закінчення війни є поганою ідеєю. Щоб бійці могли перепочити після виснажливих боїв, потрібно проводити ротації, а для цього потрібно мобілізувати більше людей. Таку думку висловив командир 93-ї окремої механізованої бригади...