Ні шматочка м'яса, ні краплі молока. Учені радять перевести котів на веганство: Для чого це потрібно

Останнім часом учені знаходять дедалі більше доказів того, що рослинна дієта корисна не лише для здоров'я людини, а й може запобігти кліматичній кризі на Землі, з якою людство неминуче має зіткнутися. Цього разу вчені пішли ще далі та виявили, що веганство може бути корисним не тільки для людей, але також і для наших котів, пише Daily Mail, передають Патріоти України.

Передбачається, що вихованці, які дотримуються рослинної дієти, менш схильні до розвитку різних захворювань. У новому дослідженні вчені з Вінчестерського університету опитали понад 1300 власників кішок, водночас близько 10% з них годували своїх вихованців виключно веганським кормом.

Результати опитування свідчать про те, що кішкам, які не споживали м'яса, рідше були потрібні ліки, а також вони рідше хворіли, їм рідше призначали лікувальну дієту через проблеми зі здоров'ям, а також відвідували ветеринара не частіше ніж один раз на рік. Детальніше:

  • на 23% рідше серйозно хворіють;
  • на 15% рідше приймають ліки;
  • на 7% рідше відвідують ветеринара частіше одного разу на рік;
  • на 16% рідше стикаються з порушеннями здоров'я;
  • на 55% рідше переходять на терапевтичні дієти.

Водночас автори дослідження зазначають, що знадобиться додаткова робота, оскільки в дослідженні взяли участь лише 127 кішок-веганів, що ускладнює впевненість у тому, що користь для здоров'я не була чимось випадковим.

Під час дослідження вчені вивчили 22 проблеми зі здоров'ям, цікаво, що 15 з них рідше спостерігалися у кішок, які відмовилися від споживання м'яса. Йдеться про такі захворювання, як:

  • шлунково-кишкові проблеми (діарея, блювота);
  • гормональні порушення (діабет);
  • проблеми зі шкірою;
  • проблеми з дихальними шляхами.

Однак через невелику вибірку реципієнтів ці результати також здалися науковому товариству недостатньо переконливими. Водночас вчені виявили значно більший ризик захворювань нирок у кішок-веганів порівняно з вихованцями-м'ясоїдами, однак ці дані ґрунтуються лише на 4 тваринах, а тому також виглядають непереконливо.

За словами автора дослідження професора Ендрю Найта, попри невелику кількість тварин, які дотримувалися дієти без м'яса, результати свідчать, що веганська їжа для тварин все ж таки має потенціал для поліпшення здоров'я котів. Ба більше, вчені також наполягають, що подібна дієта є більш корисною для навколишнього середовища. Однак учені наполягають, що власникам кішок-веганів необхідно стежити за раціоном своїх улюбленців і бажано надавати їм комерційні веганські корми для тварин, адже вони містять усі необхідні вітаміни та мікроелементи.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...