Ніяк не схожий на середньовічного ідальго в латах: Фахівці розкрили таємницю скульптури чоловіка в скафандрі, котрий вражає відвідувачів іспанського собору XVI століття

Фахівці розповіли, звідки взялася фігура сучасного астронавта в шоломі на фасаді готичного собору XVI століття Catedral Nueva в знаменитому своїми пам'ятниками старовини місті Саламанка, що у провінції Леон та Кастилія.

Скульптура наштовхує на містичні думки про позаземних відвідувачів, котрих спостерігали зодчі. Проте, насправді тут криється не фантастична історія інопланетян, а складний та інтригуючий сюжет людської творчості та історичних обставин.

Собор Catedral Nueva – відомий світовий пам’ятник архітектури. На його стінах сьогодні можна побачити висіченого в камені астронавта в шоломі і скафандрі, який укомплектований камерами та черевиками. Цікаво, що будівництво Catedral Nueva почалося в 1513 році за наказом короля Фердинанда і на момент завершення проекту, нічого схожого на фасаді не було.

Коли ми говоримо про церкви та кафедральні споруди в Європі, часто ми знаходимо, що їхня історія не така проста, як може здатися на перший погляд. Насправді, будівництво Catedral Nueva хоч і розпочалося у 1513 році, але було перервано різними подіями, включаючи Лісабонський землетрус 1755 року. І на сьогодні це фактично дві церкви, з’єднані разом, одна з яких датується 12–13 століттями, а нова – 16 століттям, відбудова якої закінчилася відносно нещодавно.

Читайте також: У Німеччині під найбільшим готичним собором знайшли стародавні скарби

Щодо зображення астронавта, то воно було додані у 1992 році. Один з художників, Джеронімо Гарсіа, який працював над проектом, вирішив надати своїй роботі індивідуального характеру. Він включив до своєї творчості дві сучасні скульптури, серед яких був і астронавт. Пояснення вибору такого символу полягало в тому, що астронавт став символом досягнень 20-го століття, коли людство вперше вирушило у космос і висадилося на Місяці.

І це ще не все. У своїх роботах митець також включив фігури дракона, який їсть морозиво. Всі ці скульптури в архітектурі старовинного собору є свідченням того, що мистецтво завжди відображає дух часу, навіть якщо цей час відділяє від нас століття.

Квиток в один кінець: Російські командири катували і розстрілювали своїх підлеглих, - розслідування

субота, 27 липень 2024, 7:25

У Росії проти керівництва 6-ї мотострілецької дивізії окупантів розпочали кримінальну справу за статтями про перевищення службових повноважень, незаконне позбавлення свободи та вбивство. Саме так командири окупантів поводились із тими підлеглими, хто "...

В Україні злетить вартість пального: Ось на які ціни очікувати українцям на бензин і автогаз

субота, 27 липень 2024, 6:55

З 1 вересня 2024 року в Україні почнеться поступове підвищення акцизів на бензин, дизельне пальне та автогаз. Очікується, що ціна на бензин зросте приблизно на 2 гривні за літр, на дизельне пальне - на 1-1,20 гривні за літр, а на автогаз - на 7 гривень...