Ніяк не схожий на середньовічного ідальго в латах: Фахівці розкрили таємницю скульптури чоловіка в скафандрі, котрий вражає відвідувачів іспанського собору XVI століття

Фахівці розповіли, звідки взялася фігура сучасного астронавта в шоломі на фасаді готичного собору XVI століття Catedral Nueva в знаменитому своїми пам'ятниками старовини місті Саламанка, що у провінції Леон та Кастилія.

Скульптура наштовхує на містичні думки про позаземних відвідувачів, котрих спостерігали зодчі. Проте, насправді тут криється не фантастична історія інопланетян, а складний та інтригуючий сюжет людської творчості та історичних обставин.

Собор Catedral Nueva – відомий світовий пам’ятник архітектури. На його стінах сьогодні можна побачити висіченого в камені астронавта в шоломі і скафандрі, який укомплектований камерами та черевиками. Цікаво, що будівництво Catedral Nueva почалося в 1513 році за наказом короля Фердинанда і на момент завершення проекту, нічого схожого на фасаді не було.

Коли ми говоримо про церкви та кафедральні споруди в Європі, часто ми знаходимо, що їхня історія не така проста, як може здатися на перший погляд. Насправді, будівництво Catedral Nueva хоч і розпочалося у 1513 році, але було перервано різними подіями, включаючи Лісабонський землетрус 1755 року. І на сьогодні це фактично дві церкви, з’єднані разом, одна з яких датується 12–13 століттями, а нова – 16 століттям, відбудова якої закінчилася відносно нещодавно.

Читайте також: У Німеччині під найбільшим готичним собором знайшли стародавні скарби

Щодо зображення астронавта, то воно було додані у 1992 році. Один з художників, Джеронімо Гарсіа, який працював над проектом, вирішив надати своїй роботі індивідуального характеру. Він включив до своєї творчості дві сучасні скульптури, серед яких був і астронавт. Пояснення вибору такого символу полягало в тому, що астронавт став символом досягнень 20-го століття, коли людство вперше вирушило у космос і висадилося на Місяці.

І це ще не все. У своїх роботах митець також включив фігури дракона, який їсть морозиво. Всі ці скульптури в архітектурі старовинного собору є свідченням того, що мистецтво завжди відображає дух часу, навіть якщо цей час відділяє від нас століття.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...