Ніхто раніше й не підозрював, що вона їсть: У Північній Америці знайшли нову хижу рослину (фото)

Канадські вчені з Університету Британської Колумбії виявили, що помилковий асфодель (Triantha occidentalis), який росте на північноамериканських болотах, полює на комах. Дослідження опубліковане в науковому журналі PNAS, передають Патріоти України.

Помилковий асфодель був вперше описаний в 1879 році, і весь цей час вчені не підозрювали, що липке стебло квітки потрібне для того, щоб ловити комах. «Ми й гадки не мали, що це м'ясоїдна рослина. Воно було знайдено не в якомусь екзотичному тропічному місці, а прямо у нашого порога в Ванкувері. Ви буквально можете дійти пішки від Ванкувера до цього поля», - сказав ботанік Шон Грем, який керував дослідженням, в інтерв'ю радіостанції NPR.

Команда Грема займалася проектом з генетики рослин, коли вчені помітили, що помилковий асфодель має генетичну особливість, властиву хижим рослинам. Тоді вчені звернули увагу, що ця квітка живе в типових для комахоїдних рослин умовах. «А ще у них (помилкових асфоделів - прим. ред.) є ці липкі стебла. Так що, знаєте, було ніби як цікаво, чи може це бути ознакою того, що рослина м'ясоїдна», - згадав Грем.

Щоб перевірити, чи може рослина харчуватися комахами, на його стебло помістили мух, яким давали корм, що містить ізотопи азоту. Потім ці маркери виявили всередині квітки, що довело її хижу природу. Автори наукової роботи зазначили, що помилковий асфодель - перша нова м'ясоїдна рослина виявлена за останні 20 років.

Шокуючий інцидент: На Кіровоградщині чоловік відібрав зброю у поліцейського та вистрілив собі у голову

четвер, 28 березень 2024, 17:23

У місті Світловодськ Кіровоградської області чоловік скоїв самогубство, відібравши зброю у поліцейського. Пpо це "Суспільне" повідомила речниця територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Миколаїв Ольга Проценко, передають Патріоти...

Які хвороби крові та кровотворних органів звільняють від мобілізації в Україні - роз'яснення

четвер, 28 березень 2024, 16:56

В Україні з початку повномасштабного вторгнення РФ триває загальна мобілізація, під час якої військовозобов'язаних громадян призивають на службу в армію. Однак ціла низка захворювань є законною підставою для звільнення від мобілізації, передають Патрі...